facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πότε χρήζει νοσηλείας το παιδί μας; Οι συνηθέστερες περιπτώσεις

Πότε χρήζει νοσηλείας το παιδί μας; Οι συνηθέστερες περιπτώσεις

Οι εισαγωγές των παιδιών στο νοσοκομείο είναι συχνότερες από αυτές των ενηλίκων, αλλά βραχύτερες. Η έκβαση είναι σχεδόν πάντα η πλήρης ίαση, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στους ενήλικες, όπου έχουμε νοσήματα φθοράς που δε θεραπεύονται πλήρως.

Ποιες είναι όμως οι συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν στην εισαγωγή των παιδιών μας στο νοσοκομείο;

Η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού περιλαμβάνει και την ωρίμανση του αμυντικού συστήματος, της ανοσίας. Δυστυχώς, το «κτίσιμο» της ανοσίας απαιτεί νόσηση. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε παιδί νοσεί περίπου 90 φορές μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Οι 9 στις 10 νοσήσεις αφορούν ιώσεις και μόνο 1 στις 10 οφείλεται σε παθογόνα μικρόβια.

Τις περισσότερες φορές οι ασθένειες των παιδιών είναι απλές ιώσεις που χρειάζονται κυρίως υπομονή και υποστήριξη. Σε σπανιότερες περιπτώσεις επιβάλλεται θεραπεία ή ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ένα παιδί μπορεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο ακόμη και για απλές θεραπευτικές παρεμβάσεις, που όμως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διαφορετικά.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης

Μία από τις συχνότερες αιτίες εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι η αφυδάτωση. Για ένα βρέφος αρκεί ένα 24ωρο με πυρετό και μειωμένη σίτιση για να αφυδατωθεί. Τα μεγαλύτερα παιδιά αφυδατώνονται δυσκολότερα, αλλά δυστυχώς σπάνια μπορούν να ενυδατωθούν αποτελεσματικά με χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών από το στόμα. Η ενδοφλέβια χορήγηση των υγρών είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες προσφορές της σύγχρονης παιδιατρικής. Δυστυχώς, υποτιμάται συχνά η αξία της πρόσβασης που έχουν τα παιδιά μας σε τέτοιου είδους θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Ινδία πεθαίνουν 5 εκατομμύρια παιδιά από αφυδάτωση κάθε χρόνο, επειδή δεν τους χορηγήθηκαν υγρά ενδοφλεβίως!

Η μικρή ηλικία είναι σαφώς ένας από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση του γιατρού να παραπέμψει ένα παιδί στο νοσοκομείο.

Νεογνά και μικρά βρέφη με πυρετό σχεδόν πάντα πρέπει να εισάγονται για έναν ολοκληρωμένο έλεγχο και θεραπεία. Τα μικρά βρέφη δεν έχουν αντοχές και αποθέματα ύδατος και ηλεκτρολυτών.

Ο γιατρός πρέπει να δράσει με ακρίβεια και ταχύτητα για να τα προστατέψει. Πολλές φορές, μάλιστα, χρειάζονται τη βοήθεια και άλλων παιδιατρικών υποειδικοτήτων. Η συστηματική δουλειά που απαιτείται μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο νοσοκομείο.

Νοσηλεία λόγω λοιμώξεων

Οι λοιμώξεις στα παιδιά συνήθως οφείλονται σε ιούς και χρειάζονται μόνον απλήσυντηρητική και υποστηρικτική θεραπεία. Οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι σπανιότερες αλλά σοβαρότερες.

Παραδόξως, οι πρωτοπαθείς μικροβιακές λοιμώξειςοδηγούν σπανιότερα στο νοσοκομείο από ό,τι οι ιογενείςλοιμώξεις. Στα παιδιά οι επιπλοκές είναι συχνές, γιατί τοανοσοποιητικό τους σύστημαδεν είναι ολοκληρωμένο καιαπολύτως επαρκές. Ακόμηκαι απλές ιώσεις μπορούν ναεπιπλακούν με μικροβιακέςδευτεροπαθείς λοιμώξειςκαι να χρειαστούν ενδοφλέβια θεραπευτική αγωγή. Τα διαθέσιμα για τα παιδιά αντιβιοτικά για χορήγηση από τοστόμα δεν επαρκούν πάντα.

Μάλιστα, η άσκοπη και αλόγιστη χορήγησή τους τα έχει αχρηστεύσει σε τέτοιο βαθμό, που χρειάζονται πλέον τεράστιες δόσεις για να είναι αποτελεσματικά. Έτσι, η αποτελεσματική θεραπεία από το στόμα πολλές φορές είναι αδύνατη ή επισφαλής και το παιδί οδηγείται στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβίωση.

Ατυχήματα και αλλεργικές αντιδράσεις

Τα ατυχήματα, οι λήψεις ουσιών καθώς και οι αλλεργικές αντιδράσεις ευθύνονται για μεγάλο αριθμό εισαγωγών κάθε χρόνο. Μάλιστα, οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι καταστάσεις που τις συνοδεύουν γίνονται ολοένα και συχνότερες. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση που παρουσιάζουν οι αλλεργίες λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Παράλληλα, ολοένα περισσότερες νοσολογικές οντότητες αναγνωρίζονται πλέον ως αλλεργικής αιτιολογίας. Το άσθμα, οι τροφικές δυσανεξίες, ορισμένες παθήσεις του πεπτικού, παθήσεις του δέρματος και των βλεννογόνων εντάσσονται στο φάσμα των αλλεργικών νοσημάτων. Η πλειονότητα των καταστάσεων αυτών απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση και οι εξάρσεις τους οδηγούν συχνά σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οι αλλεργικές αντιδράσεις, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχουν άσχημη έκβαση. Οι αναφυλαξίες, για παράδειγμα, οδηγούν συχνά σε έντονη αναπνευστική δυσχέρεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε οργανωμένο νοσοκομείο με μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δε λείπουν όμως και οι περιπτώσεις που ένα παιδί πάσχει από κάτι σοβαρό για τη ζωή του. Η Παιδιατρική σήμερα προσφέρει τα μέγιστα σώζοντας παιδικές ζωές, εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, ως υγιείς ενήλικες.

 

 

Γράφτηκε από: Χρήστος Μπαρτσόκας
Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.