facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πότε σταματάμε να αποστειρώνουμε τα μπιμπερό;

Ερώτηση από Μαίρη (19.9.2014)

"Θα ήθελα να μου πείτε πότε σταματάμε να αποστειρώνουμε τα μπιμπερό. Το κοριτσάκι μου έγινε 3 μηνών στις 17 του μηνός. Ευχαριστώ!"

Απάντηση από παιδίατρο (20.9.2014)

"Αγαπητή μητέρα.

δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να αποστειρώνετε τα μπιμπερό ενός κατά τα άλλα υγιούς μωρού. Αρκεί να τα πλένετε με σαπούνι και νερό, ή στο πλυντήριο των πιάτων. Η μόνη εξαίρεση είναι να παίρνετε νερό από πηγάδι ή να ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της βρύσης σας. Αυτή είναι η οδηγία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Με αυτά ως δεδομένα, οι περισσότεροι παιδίατροι στην Ελλάδα προτείνουν (διαφορετικής συχνότητας ο καθένας) αποστείρωση. Προσωπικά προτείνω να αποστειρώνονται πριν την πρώτη χρήση, σε περίπτωση έντονης βρωμιάς (δηλαδή να πέσει στον δρόμο ή να παραμείνει με το γάλα μέσα για τόσο καιρό που το γάλα να χαλάσει), σε περίπτωση στοματικής ασθένειας του παιδιού (κυρίως μυκητιάσεις όπως κάντιντα, τις οποίες μπορεί να επανακτήσει μετά την αποθεραπεία από μια μολυσμένη πιπίλα), και ύστερα “ανά τακτά χρονικά διαστήματα”. Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς - μία φορά στις 1-2 εβδομάδες ακούγεται καλό.

Και πάλι θα επισημάνω πως ούτε στα δικά μου νούμερα, ούτε σε κανενός άλλου υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα να τα υποστηρίξουν. Τα μπουκάλια εν τέλει τα αποστειρώνουμε περισσότερο για να νιώθουμε εμείς καλά, παρά για να προστατεύσουμε από κάτι το παιδί. Άλλωστε το στήθος σας όταν/αν θηλάζατε δεν το αποστειρώνατε (ελπίζω). Επίσης θα σάς αναφέρω πως ακόμα και σε περίπτωση ασθένειας του στόματος του βρέφους, το πλύσιμο στο πλυντήριο των πιάτων καθαρίζει επαρκώς τα μπουκάλια και τις θηλές.

Προσωπικά στους ασθενείς μου προτείνω να το κάνουν όσο συχνά τους κάνει να νιώθουν άνετα, κυρίως μετά το “σαράντισμα” του παιδιού. Ως σήμερα, είτε στην Ελλάδα είτε στην Αμερική, δεν είδα υγιές παιδί να παθαίνει κάτι αποδεδειγμένα από κάποιο μπουκάλι που πλύθηκε στο πλυντήριο ή στο χέρι αλλά δεν αποστειρώθηκε.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.