facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Πόση ποσότητα φαγητού και γάλατος πρέπει να καταναλώνει το παιδί μου;
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Πόση ποσότητα φαγητού και γάλατος πρέπει να καταναλώνει το παιδί μου;

Ερώτηση από Τζένη (24.3.2017)

“Γεια σας το κοριτσάκι μου είναι 7,5 μηνών θα μπορούσατε να μου πείτε πόσα περίπου ml γάλα και στερεές τροφές πρέπει να τρώει; Πρωί-βράδυ πίνει 200-240ml γάλα, φρουτόκρεμα περίπου 150 ml, κρεατοχορτόσουπα 100-120 ml και απόγευμα κρέμα ανάλογα τη σύσταση του κουτιού την τρώει πότε όλη, πότε αφήνει λίγο.”

Απάντηση από παιδίατρο (24.3.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

αν κάποιος από τους ασθενείς μου διαβάζει τώρα τη συζήτησή μας εδώ είμαι βέβαιος πως χαμογελάει... και η αλήθεια είναι πως τα παρακάτω σκέφτομαι να τα κάνω ταμπελάκι και να το βάλω στην είσοδο του ιατρείου:

Εφόσον το παιδί σας αναπτύσσεται σωστά όπως φαίνεται από τις καμπύλες ανάπτυξης, η ποσότητα που τρώει δεν έχει καμία σημασία. Οπότε η απάντησή μου είναι να τρώει όσο θέλει, και να πίνει όσο γάλα θέλει, με μόνο περιορισμό να μην ξεπερνά τα 1000 mL γάλα την ημέρα (προτιμώ τα 800 προσωπικά). 

Παρότι πολλοί γονείς διαμαρτύρονται, δυσκολεύομαι πάρα πολύ με ήσυχη τη συνείδησή μου να δώσω νούμερα και ποσότητες καθώς το κάθε παιδί διαφέρει, έχει τον ρυθμό του, και κάθε παραβίαση αυτού του ρυθμού φέρνει πάντα (μα πάντα) σωματικά ή ψυχικά τραύματα.

Προσωπικά λοιπόν προτιμώ να έχω να κάνω με λίγο... εκνευρισμένους γονείς, παρά με παιδιά με διαταραχές σιτίσεως (ή στο μέλλον ενήλικες με προβλήματα διατροφής). Η ευθύνη μου δεν τελειώνει στα 14 ή τα 16, αλλά προεκτείνεται στο μέλλον.

Αν το παιδί σας μεγαλώνει καλά (σύμφωνα με την εκτίμηση του παιδιάτρου σας) μην μετράτε ποσότητες, μπουκιές, και γουλιές. Απολαύστε το παιδί σας και την διαδικασία ταΐσματος, συγκεντρωθείτε στο εντυπωσιακό αυτό αναπτυξιακό στάδιο των στερεών, και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμάς.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.