facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πως να θεραπεύσετε τους δερματικούς ερεθισμούς

Πως να θεραπεύσετε τους δερματικούς ερεθισμούς

Πως να θεραπεύσετε τους δερματικούς ερεθισμούς

Το δέρμα των μωρών είναι πολύ ευαίσθητο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να υφίστανται ερεθισμό από την πάνα. Μπορείτε να προλάβετε ή να θεραπεύσετε τα προβλήματα αυτά στο σπίτι ακολουθώντας τα παρακάτω:

Τα πρώτα σημάδια του ερεθισμού από την πάνα μπορεί να περιλαμβάνουν απλό κοκκίνισμα ή μικρά εξανθήματα στα οπίσθια του μωρού. Το δέρμα μπορεί να έχει άγρια όψη και υγρή, με στίγματα ή φουσκάλες στην περιοχή εκείνη ή ανάμεσα στα πόδια.

Καθώς ο ερεθισμός προκαλείται κυρίως από παρατεταμένη επαφή με ούρα και κόπρανα, ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγετε είναι η άμεση αλλαγή της πάνας του παιδιού όποτε τη λερώνει. Αν το μωρό έχει ήδη ερεθισμό, τότε καθαρίστε απαλά και προσεκτικά το σημείο και απλώστε μια απαλή κρέμα. Αν δεν υποχωρήσει ο ερεθισμός, μπορεί να υπάρχει κάποια μόλυνση, όπως μυκητίαση. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η νινίδα είναι κρούστα από σμήγμα που σχηματίζεται στο κρανίο του βρέφους (Εικόνα 1). Υποχωρεί μόνο του με τον καιρό αλλά μπορεί και να μην είναι ορατό. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με υδατική κρέμα ή ειδικό λάδι. Αφήστε την κρέμα ή το λάδι να δράσουν το βράδυ και κατόπιν βουρτσίστε τα μαλλιά ή ξεπλύνετε (Εικόνα 2). Ποτέ μην επιχειρήσετε να απομακρύνετε με το χέρι τη νινίδα διότι μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση.

Σε σοβαρές και επίμονες περιπτώσεις επισκεφθείτε τον παιδίατρο, καθώς τα προβλήματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση, όπως έκζεμα.

 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.