facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πως κάνουμε τη μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτηράκι

Ερώτηση από Eleftheria (17.9.2016)

“Γιατρέ γεια σας και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Έχω δίδυμα τα οποία είναι 13 μηνών σχεδόν. Το αγόρι έχει βγάλει δόντια ξεκίνησε από τον δέκατο μήνα αλλά η κόρη μου δεν έχει βγάλει ούτε ένα. Επίσης θέλω να με συμβουλεύεστε πως να κρατάνε μόνα τους το μπιμπερό και πως να κάνουμε τη μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτηράκι.“

Απάντηση από παιδίατρο (18.9.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

ο χρόνος ανατολής των δοντιών διαφέρει πολύ από παιδί σε παιδί και στην θέση σας δεν θα ανησυχούσα καθόλου. Η κλινική εξέταση όμως είναι απαραίτητη για να σάς πω αν φαίνεται να υπάρχουν ή όχι δόντια που έρχονται. Πάντως μέχρι σήμερα προσωπικά δεν έχει τύχει να δω ποτέ αγενεσία νεογιλών - είναι εξαιρετικά σπάνια, και δεν έχει νόημα να το σκεφτόμαστε από τώρα.

Η μετάβαση στο μπιμπερό είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο θεωρώντας πως τα παιδιά σας είναι αναπτυξιακά φυσιολογικά.

Δεν γνωρίζω αν ήταν πρόωρα ή όχι, και αν ναι, πόσο πρόωρα.

Τα αναπτυξιακά φυσιολογικά παιδιά πρέπει να διακόπτουν εντελώς το μπιμπερό το αργότερο ως τον 12ο μήνα, με τον εξής τρόπο: παίρνετε όλα τα μπιμπερό που έχετε στο σπίτι, και τα πετάτε (ή τα εξαφανίζετε). Όταν τα ζητάνε τούς λέτε πως δεν έχετε πλέον (και πρέπει να είναι αλήθεια) και τούς προσφέρετε ό,τι πίνεται σε ποτηράκι βρεφικό. Αν δεν θέλουν να πιουν απο εκεί, ας μην πιούν - πάντως μπιμπερό δεν θα ξαναπάρουν.

Μπορεί να σάς μοιάζει αυστηρό, αλλά είναι ο πιο απλός τρόπος, δεν αφήνει "ψυχολογικά", και θα δείτε μέσα σε λίγες εβδομάδες σημαντική αναπτυξιακή πρόοδο στα παιδιά σας.

Το πιο συχνό παράπονο που προκύπτει είναι πως το παιδί "δεν πίνει το γάλα του". Με δεδομένο πως τρώει τυρί και γιαούρτι, δεν πειράζει, ας μην πιεί γάλα.

Συναντώ συχνά έκπληξη με αυτή την οδηγία, όμως ακριβώς έτσι πρέπει να το κάνετε. Μην υποχωρήσετε, μην ξαναδώσετε μπουκάλι, και σε λίγο καιρό θα το έχουν ξεχάσει.

Δεν σάς απαντώ λοιπόν στο πώς να κάνετε το παιδί σας να κρατά το μπιμπερό, καθώς... δεν θα έχετε πια μπιμπερό. Η επιθυμία για νερό ή γάλα ή ό,τι άλλο τους αρέσει να πίνουν, είναι πολύ ισχυρή για να αποτύχετε.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.