facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πυρετός & κιλά παιδιού. Είναι φυσιολογικά;

Ερώτηση από Βικτώρια Τσεκούρα (5.8.2014)

"Γεια σας γιατρέ. Θέλω να ρωτήσω ποιος είναι ο φυσιολογικός πυρετός για παιδιά 2.5 ετών κ ποια τα κιλά του (αγοράκι είναι το παιδάκι μου)! Ευχαριστώ πολύ."

Απάντηση από παιδίατρο (5.8.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

Η θερμοκρασία πάνω από την οποία λέμε πως ένας ασθενής έχει πυρετό είναι η ίδια για όλες τις ηλικίες, από την γέννηση μέχρι την ενήλικη ζωή (με ελάχιστες εξαιρέσεις ειδικών νόσων και περιπτώσεων), είναι οι 38ο Κελσίου μετρημένοι πρωκτικά μέχρι το 3ο έτος της ζωής, και μετά το 3-4ο έτος, στο στόμα (κάτω από την γλώσσα). Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στο πώς λαμβάνεται σωστά η θερμοκρασία, στις οποίες θα αναφερθώ λεπτομερώς σε άρθρο σύντομα. Η απάντηση σε αυτό που με ρωτάτε πάντως είναι 38 βαθμοί κελσίου και πάνω (μετρημένοι πρωκτικά), θεωρούνται πυρετός.

Το 94% των ΥΓΕΙΩΝ αγοριών ηλικίας 30 μηνών (2.5 ετών) έχουν βάρος μεταξύ 10,7 και 16,5 κιλά (με βάση τις καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - οι Ελληνικές είναι λίγο προς τα πάνω). Το υπόλοιπο 3% των ΥΓΕΙΩΝ παιδιών έχει μικρότερο βάρος από 10,7 κιλά, ενώ το υπόλοιπο 3% των ΥΓΕΙΩΝ παιδιών έχει βάρος μεγαλύτερο των 16,5 κιλών.

Όπως έχω πει σε πολλές δημοσιεύσεις εδώ, μία τιμή βάρους από μόνη της δεν δίνει αρκετές πληροφορίες για την σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού - είναι η πορεία του βάρους πάνω στις καμπύλες ανάπτυξης που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Ελπίζω να βοήθησα,

πάντα στην διάθεσή σας,

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP"

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.