facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πρόσθια πηγή βρέφους

Ερώτηση από Κατερίνα (29.1.2016)

“Γιατρέ γεια σας. Διαβάζω τακτικά και παρακολουθώ τη σελίδα σας με ενδιαφέρον. Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 9 μηνών (σε 5 ημέρες). Μέχρι τώρα αναπτύσσεται φυσιολογικά και έχει επιτύχει όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικίας του. Σήμερα εκτάκτως πήγαμε στον παιδίατρο επειδή είχε κρυολογήσει και μου είπε ότι η πρόσθια πηγή σχεδόν έχει κλείσει. Αυτό με άγχωσε αλλά ο παιδ. δεν έδειξε άγχος. Να σας πω ότι γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες με 34 εκ. περίμετρο και τώρα έχει 44. Ωστόσο, δεν έχει πάρει πόντο κεφαλιού εδώ και καιρό. 19 Νοεμβρίου ήταν 43.5. 18 Δεκεμβρίου 44. Τώρα κοντεύει Φλεβάρης και ακόμα 44 είναι. Την πήρα τηλ αφού έκανα "βόλτα" στο διαδίκτυο. Πρότεινα να κάνουμε υπέρηχο. Βιταμίνη D A που κάπου το διάβασα, αλλά απλά μου είπε να ηρεμήσω. Κοντεύω να τρελαθώ. Μένω σε πολύ μικρή επαρχιακή πόλη. Άλλος παιδίατρος δεν υπάρχει ωστόσο είμαι διατιθέμενη στην άκρη της γης για να το ψάξω. Έχω μπερδευτεί πολύ. Υπάρχουν σελίδες στο ιντερνέτ που αναφέρουν ότι είναι φυσιολογικό να κλείνει η πηγή και από τον έβδομο και άλλες όχι. Ωστόσο, τα περισσότερα άρθρα είναι ανυπόγραφα. Ποια η γνώμη σας? Τι με συμβουλεύεται??? Αν καθυστερήσω και κλείσει εντελώς μετά διάβασα ότι δεν μπορεί να γίνει υπέρηχος... βοηθήστε με σας παρακαλώ.”

Απάντηση από παιδίατρο (3.2.2016)

“ Αγαπητή μητέρα,

καθώς δεν έχω εξετάσει το παιδί δεν μπορώ να σάς απαντήσω υπεύθυνα. Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός αύξησης της περιμέτρου κεφαλής μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει. Τα νούμερα που μού δίνετε δεν είναι ανησυχητικά, παρόλ αυτά, το μόνο που έχει αξία είναι η πορεία του παιδιού πάνω στην καμπύλη - ειδικά δε για την περίμετρο κεφαλής, το μέγεθος του κεφαλιού των γονέων παίζει μεγάλο ρόλο. Το κλείσιμο της πρόσθιας πηγής εφόσον γίνεται μετά τον 4ο μήνα, δεν αποτελεί ένδειξη για διερεύνηση, οπότε από τα λίγα που μού λέτε δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την παιδίατρό σας. Από εκεί και πέρα, σε περιπτώσεις μικροκεφαλίας (δηλαδή μικρό κεφάλι) ο υπέρηχος δεν έχει θέση έτσι κι αλλιώς, οπότε το πότε θα κλείσει η πηγή δεν επηρεάζει την διερεύνηση. Εφόσον όντως διαπιστωθεί πως το παιδί έχει σημαντικού βαθμού μικροκεφαλία ή πως υπολείπεται αναπτυξιακά, τότε: α) εξετάζεται από νευροχειρουργό, και β) εφόσον υπάρχει υποψία προβλήματος, γίνεται αξονική τομογραφία (στην Ελλάδα προτιμάται η Μαγνητική).

Ελπίζω να σάς βοήθησα,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.