facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πρόβλημα τουαλέτας. Κατουριέται πάνω του.

Ερώτηση από Μαρία (6.4.2015)

"Το παιδάκι μου είναι αγόρι 4 χρονών. Έχει κόψει την πάνα εδώ και 2 χρόνια σχεδόν, αλλά κατά διαστήματα της ημέρας κατουριέται πάνω του. Είναι από άγχος, μήπως από την φίμωση ή είναι κάποιο σωματικό πρόβλημα που πρέπει να το ελέγξω σε παιδοουρολόγο; Ευχαριστώ"

Απάντηση από παιδίατρο (6.4.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τρόπο με τον οποίον έγινε η εκπαίδευση της τουαλέτας. Τα παιδιά που κόβουν τόσο νωρίς την πάνα (2 ετών όπως λέτε), πολύ συχνά αργούν να μείνουν στεγνά, ακόμη και χρόνια. Αντίθετα, τα παιδιά που αφήνονται μόνα τους (σχεδόν) να εκπαιδευτούν, και τα οποία αποφασίζουν την στιγμή που είναι έτοιμα, μένουν γρηγορότερα και μονιμότερα στεγνά.

Πολύ σωστά αναφέρετε την πιθανότητα ανατομικού ζητήματος (αν και η φίμωση δεν περιλαμβάνεται στα αίτια ενούρησης από όσο γνωρίζω), αλλά αυτά είναι σπάνια και κατά κανόνα έχουν εντοπιστεί πολύ πριν την ηλικία των 4 ετών, από άλλες επιπλοκές όπως οι ουρολοιμώξεις.

Τέλος, και πάλι σωστά σκέφτεστε την πιθανότητα κάποιας λοίμωξης η οποία μπορεί να περνά κλινικά απαρατήρητη (να μην έχει δηλαδή το παιδί πυρετό), ή άλλης νεφρικής διαταραχής (νέας ή προϋπάρχουσας), οι οποίες μπορεί επίσης να φέρουν παρόμοια προβλήματα.

Την απάντηση θα την δώσει το ιστορικό (για το πρώτο κομμάτι που ανέφερα), η κλινική εξέταση (για το δεύτερο σημείο), και ένας βασικός έλεγχος (για το τρίτο σημείο), εφόσον τα δύο πρώτα δεν μάς δώσουν την απάντηση. Επί του παρόντος, δεν χρειάζεται να δείτε ουρολόγο, πρέπει όμως οπωσδήποτε να αναφέρετε το πρόβλημα σε έναν παιδίατρο."

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.