facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Προσπαθούμε να κόψουμε την πάνα

Ερώτηση από Έλενα (6.8.2014)

"Η κορούλα μου είναι 3 ετών. Eνώ κόψαμε την πάνα με επιτυχία, όλη μέρα και στον ύπνο της, τα κακάκια της τα κάνει στο βρακάκι της. Της έχω μιλήσει και μου λέει ότι θέλει στο βρακάκι ούτε στο στεφανάκι της τουαλέτας ούτε στο γιο-γιο της. Πως μπορώ να το αλλάξω. Σας παρακαλώ βοηθήστε την μανούλα που είναι σε απόγνωση."

Απάντηση από παιδίατρο (6.8.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

συγχαρητήρια που φτάσατε ως εδώ με την εκπαίδευση της τουαλέτας. Από όσο μπορώ να καταλάβω είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Παρότι παλαιότερα η εκπαίδευση της τουαλέτας ήταν πιεστική και πολλά παιδιά ήταν “εκπαιδευμένα” ήδη από την ηλικία των 2 ετών ή και νωρίτερα (!), η σύσταση πλέον είναι να μην πιέζουμε καθόλου τα παιδιά. Η κύρια αιτία της παλαιότερης πίεσης ήταν οι υφασμάτινες πάνες - αυτό σήμαινε πλύσιμο, άπλωμα, σιδέρωμα… γενικώς ήταν μεγάλος κόπος και πολύς χρόνος, οπότε οι γονείς επέλεγαν να πιέσουν τα παιδιά τους.

Σήμερα πλέον αυτό έχει απορριφθεί, και λέμε πως ένα παιδί μπορεί να φτάσει έως και 5 ετών μέχρι να εκπαιδευτεί, ενώ η έναρξη της εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται ήπια, και μόνο εφόσον το παιδί έχει κατακτήσει άλλες δεξιότητες, όπως α) να αναγνωρίζει πότε έρχονται τα “κακά” και πότε τα “τσίσα”, β) να μπορεί να φτάσει άνετα στην τουαλέτα, γ) να μπορεί να κατεβάσει τα ρούχα του, δ) να μπορεί να καθίσει και να σηκωθεί ανεξάρτητα από το γιο-γιο.

Η συμβουλή μου για την κορούλα σας είναι να την “αγνοήσετε” όταν λερώνεται, και να την επιβραβεύεται όταν φτάνει ως το γιο-γιο της. Το βράδυ μπορείτε να της φοράτε πάνα αν δεν θέλετε να λερώνεται, και το πρωί αν είναι λερωμένη να τοποθετείτε την λερωμένη πάνα μέσα στο γιογιό λέγοντας πως “εδώ πάνε τα κακά”. Αν λερωθεί μέσα στην μέρα, ΜΗΝ την μαλώσετε, και προσπαθήστε να κρύψετε την ενόχλησή σας. Μπορείτε όμως να της ζητήσετε να σάς βοηθήσει να καθαρίσετε, χωρίς αυτό ποτέ να γίνεται σε κλίμα τιμωρίας (“μάζευε τώρα που τα λέρωσες” για παράδειγμα). Αντιθέτως είναι καλύτερο να πείτε “έλα να βοηθήσεις τη μαμά να καθαρίσει, αφού όταν λερώνουμε κάτι, πρέπει να το καθαρίζουμε”. Ενδεχομένως ακόμα και η επαναφορά της πάνας το βράδυ μπορεί να είναι αρκετό κίνητρο για το παιδί σας να προχωρήσει γρηγορότερα.

Κατά τα άλλα κάντε υπομονή, διότι η επιμονή σας στο ζήτημα μπορεί να την ανταμείβει χωρίς να το καταλαβαίνετε (δλδ, τραβάει την προσοχή σας), και έτσι με την διαρκή ενασχόλησή σας με τα κακά της, να τής σπρώχνετε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θυμηθείτε πως τα παιδιά αποζητούν την προσοχή μας διαρκώς, και ο καλύτερος τρόπος να επιτύχετε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι η επιβράβευση της επιτυχίας, και η αδιαφορία ως προς την αποτυχία. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να κυνηγάει το “μπράβο” και μέσα σε λίγες εβδομάδες πιστεύω πως θα δείτε διαφορά.

Ελπίζω να βοήθησα,

με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης"

 


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.