facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πρησμένος αστράγαλος. Συνδέεται με ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ερώτηση από Ευαγγελία (7.4.2016)

“Καλησπέρα! Ο γιος μου είναι 22 μηνών. Πριν 15 μέρες ο μικρός μου γυρνώντας από παιδότοπο κούτσαινε και βγάζοντας το παπούτσι του είχε πρηστεί ο αστράγαλος. Τον πήγα παιδίατρο και μου είπε ότι υπάρχουν 2 εκδοχές· η μια είναι διάστρεμμα κάτι που πιστεύει ότι είναι και 2 κάτι που είναι σπάνιο από τι μας είπε ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μας πρότεινε να πάμε σε ορθοπεδικό και ανάλογα με τι θα μας έλεγε θα προχωρούσαμε σε εξετάσεις. Πήγαμε σε ορθοπεδικό και μας είπε κάκωση. Καθώς να αλλάξουμε παπούτσια γιατί του φοράγαμε αθλητικά και ήθελε το παπούτσι να πιάνει τον αστράγαλο. Μας είπε ότι θα αργήσει να του φύγει και τίποτα άλλο. Έχουν περάσει 15 μέρες και δε βλέπω διαφορά. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό κάνει να φύγει. Αν πρέπει να απευθυνθώ και κάπου αλλού αν χρειάζεται να κάνω και κάτι άλλο. Διαβάζοντας στο Internet και για τη νεανική ρευματική αρθρίτιδα γιατί δεν ησυχάζω και μπορώ να πω τρόμαξα θα ήθελα να ρωτήσω ποια ακριβώς είναι τα σημάδια της. Ευχαριστώ.”

Απάντηση από παιδίατρο (7.4.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

το οίδημα σε μια άρθρωση μπορεί πράγματι να αποτελεί το πρώτο σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αν και το παιδί σας είναι πολύ μικρό ακόμα - χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι αδύνατον να πάσχει από τη νόσο.

Σάς προτείνω τα παρακάτω (όλα εξίσου σημαντικά):

  1. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το internet για να ενημερώνεστε για σοβαρές και σχετικά σπάνιες νόσους. Το internet είναι ένα μέρος όπου ο εντυπωσιασμός παίζει μεγάλο ρόλο, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να είναι είτε ανακριβείς, είτε μη αντικειμενικές - είναι λογικό πως στο διαδίκτυο θα κυκλοφορούν οι χειρότερες (άρα και σπανιότερες) πληροφορίες σχετικά με κάθε πράγμα, αφού αυτό πουλάει.
  2. Χωρίς να έχω εξετάσει το παιδί δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, όμως ο τραυματισμός πράγματι είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Η βραδεία αποκατάσταση μιας τραυματικής βλάβης σε αυτή την ηλικία είναι ο κανόνας, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν "να κάτσουν ήσυχα", με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τα τραυματισμένα μέλη τους, με συνέπεια να καθυστερεί η αποκατάσταση.
  3. Αν συνεχίζετε να ανησυχείτε, και ειδικά αν το παιδί σας έχει πυρετό, εξάνθημα, ή άλλα συμπτώματα, απευθυνθείτε εκ νέου στην παιδίατρό σας, η οποία λογικά μπορεί να συντονίσει ή να προτείνει τον αρχικό εργαστηριακό έλεγχο.
  4. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, ίσως η βλάβη να είναι σοβαρότερη απο ότι αρχικά υπέθεσε ο ορθοπεδικός. Συνεπώς πρέπει να απευθυνθείτε εκ νέου α) στην παιδίατρό σας, και β) σε έναν ορθοπεδικό. Ένα μικρό κάταγμα για παράδειγμα, είναι απόλυτα φυσικό να καθυστερήσει να αποκατασταθεί, περισσότερο από ένα "στραμπούληγμα".

Ο ειδικός ιατρός που ασχολείται με τις ρευματικές νόσους είναι ο ρευματολόγος, όμως πριν επισκεφθείτε τον ειδικό, θα πρέπει να ξαναμιλήσετε με την παιδίατρό σας. Κατά κανόνα ο βασικό διαγνωστικός έλεγχος μπορεί εύκολα να συντονιστεί από ένα έμπειρο παιδίατρο.

Ελπίζω να σάς βοήθησα,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.