facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ποσότητα γάλακτος ανά γεύμα σε νεογέννητο

Ερώτηση από newmam (18.01.2021)

Καλημέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 6 εβδομάδων, το οποίο γεννήθηκε 3,55 κιλά και σήμερα είναι 4,6 κιλά. Ζούμε στο εξωτερικό και κάθε φορά μας βλέπει δυστυχώς διαφορετικός παιδίατρος ή γενικός ιατρός. Η παιδίατρος που την εξέτασε στις 3 εβδομάδες, μας συνέστησε να μην της δίνουμε περισσότερα από 120ml γάλατος σε κάθε γεύμα γιατί το στομαχάκι του μωρού δεν χωράει μεγαλύτερη ποσότητα (μεχρι τον 2ο μήνα) και ακόμη και αν παραπονιέται να του δίνουμε πιπίλα ή να το απασχολούμε διαφορετικά. Το μωρό κάνει 7 γεύματα την ημέρα των 120 ml την ημέρα. Την τελευταία όμως εβδομάδα, φαίνεται ότι δεν χορταίνει. Κλαίει μετά το φαγήτο ζητώντας και άλλο και όταν του δίνουμε την πιπίλα, την μασάει με μανία και παραπονιέται. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να του αυξήσουμε σταδιακά την ποσότητα. Το όριο των 120ml είναι αυστηρό μεχρι τον δεύτερο μηνα (8 εβδομάδες); Σας ευχαριστώ;

Απάντηση από παιδίατρο (18.01.2021)

Αγαπητή μητέρα,

δεν υπάρχει πραγματικό "όριο" στο πόσο μπορεί να φάει ένα παιδί, και δεν συμφωνώ καθόλου με το να δίνουμε αριθμούς στους γονείς. Το παιδί πρέπει να τρώει όσο θέλει, αρκεί να μην έχει πολλές αναγωγές (που κι αυτό σχετικό είναι). Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση, αλλά κανόνας με ποσότητες και νούμερα (για εσάς, εκτός νοσοκομείου) δεν υπάρχει. Το πρόβλημα με τους γενικούς ιατρούς σε συστήματα εκτός Ελλάδος το αντιμετωπίζω συχνά, και ομολογώ πως έχω αρκετούς ασθενείς που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και τους παρακολουθώ μέσω τηλεϊατρικής, σε συνεργασία/συνδυασμό με τους εκεί ιατρούς. Καταλαβαίνω λοιπόν πως υπάρχει έλλειμμα συμβουλευτικής.

Πάντα δίπλα σας,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.