facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος προετοιμασίας του γάλακτος (φόρμουλα)

Ερώτηση από Vasilikigant@86 (29.5.2015)

“Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την προετοιμασία του γάλακτος του μωρού (ξένο γάλα). Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προετοιμασίας? Σε λίγες ημέρες γεννάω και δεν θα θηλάσω. Έχω αγχωθεί με τον τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων! Θα πρέπει να βράζω νερό στο βραστήρα και έπειτα να ετοιμάζω το γάλα του... Έχω αγοράσει θερμαντήρα αλλά ποια η χρήση του αν ετοιμάζω το γάλα όπως προανέφερα? Μπορώ να βράζω νερό στο βραστήρα να γεμίζω τα μπουκάλια με την αντίστοιχη ποσότητα και όταν κρυώσουν να τα έχω στο ψυγείο κ όταν έρθει η ώρα του φαγητού να το βγάζω το μπουκάλι κ να το ζεσταίνω στο θερμαντήρα κ έπειτα να ρίχνω την σκόνη γάλακτος? Είναι υγιεινό κ σωστό κάτι τέτοιο? Δεν έχω καταλάβει ποια η χρήση του θερμαντήρα ? Σας παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε με ποιον τρόπο θα πρέπει να ετοιμάζω το γεύμα του μωρού. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω για τις δικές σας ενέργειες ”

Απάντηση από παιδίατρο (30.5.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

κατ' αρχάς εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον τοκετό και το νέο σας μωρό. Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις σας, νιώθω υποχρεωμένος να εκφράσω την ελπίδα μου να αναθεωρήσετε τους λόγους για τους οποίους αποφασίζετε να μην θηλάσετε - ο θηλασμός εύκολα διακόπτεται και περνάτε στη φόρμουλα, το αντίστροφο όμως είναι από δύσκολο έως αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τα συν του θηλασμού, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο θηλασμός υπερτερεί σε όλα τα σημεία.

Η προετοιμασία της φόρμουλας καλό είναι να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω σε κάθε γάλα, θεωρητικά μιλώντας πάντα. Μιας και οι εταιρίες ετοιμάζοντας τα κουτιά τους είναι υποχρεωμένες να έχουν κατά νου την ασφαλέστερη μέθοδο, αναφέρουν κατά κανόνα το βράσιμο του νερού. Στην πραγματικότητα, εφόσον δεν ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της βρύσης σας (κοινώς, εφόσον είστε στο κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, και δεν έχετε προβλήματα στις σωληνώσεις σας), και δεν λαμβάνετε νερό από κάποιο πηγάδι ή άλλη μη-ασφαλή πηγή, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να βράζετε το νερό πριν φτιάξετε την φόρμουλα. Με δεδομένο λοιπόν πως θα φτιάχνετε το γάλα με νερό της βρύσης, αφού φτιάξετε το μίγμα και το ανακινήσετε επαρκώς, θα πρέπει να το ζεσταίνετε στον θερμαντήρα.

Τα περισσότερα (αν όχι όλα τα) γάλατα φτιάχνονται με αναλογία 30 mL νερού + 1 μεζούρα (κοφτή, το κουτάλι περιλαμβάνεται στην συσκευασία). Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ΜΗΝ αλλάζετε αυτή την αναλογία ποτέ, ούτε για λόγους οικονομίας, ούτε όταν το παιδί "έχει γαστρεντερίτιδα και χρειάζεται περισσότερο νερό", ούτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο μπορεί να σάς πουν. Ο κίνδυνος από την χρόνια αραίωση του γάλακτος είναι σημαντικός, και μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς από υπονατριαιμία (χαμηλό νάτριο στο αίμα).

Η φόρμουλα καλό είναι να μην προπαρασκευάζεται. Φτιάχνετε πάντα εξ αρχής το μπουκάλι που πρόκειται να πιεί άμεσα το μωρό. Αν αποφασίσετε για δικούς σας λόγους να βράζετε το νερό που θα χρησιμοποιείτε, τότε μπορείτε να βράζετε νερό, να το χωρίζετε σε καθαρά βρεφικά μπουκαλάκια τα οποία θα διατηρείτε στο ψυγείο, και όταν έρχεται η ώρα να προσθέτετε την σκόνη, και να ζεσταίνετε το μίγμα στον θερμαντήρα. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν λόγο να το κάνετε αυτό. Δεν θα έχετε κέρδος χρόνου - αντιθέτως, το κρύο νερό από το ψυγείο θα αργήσει περισσότερο να ζεσταθεί από το νερό της βρύσης.

Τα μπουκάλια ΔΕΝ χρειάζεται να τα αποστειρώνετε. Η συμβουλή μου είναι να τα βράσετε μια φορά πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, κι ίσως μια στο τόσο να κάνετε ένα βράσιμο για 10 λεπτά. Κατά τα άλλα να τα πλένετε είτε στο πλυντήριο πιάτων, είτε στο χέρι με χλιαρό νερό και σαπούνι.

Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει "εύκολος" τρόπος να το κάνετε όλο αυτό. Θα πρέπει να κάνετε τις ίδιες κινήσεις πολλές φορές και να βρείτε την μέθοδο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σας αλλά και τις ανάγκες του μωρού. Και σε αυτόν τον τομέα υπερτερεί ο θηλασμός, αφού το στήθος σας προσαρμόζεται άψογα στις ανάγκες του μωρού, παράγει πάντα την ιδανική ποσότητα, στην ιδανική θερμοκρασία, την στιγμή ακριβώς που χρειάζεται το μωρό, δεν έχει μπουκάλια και θηλές να πλένετε ή να ζεσταίνετε κλπ. Με την εμπειρία όμως, και η όλη ιστορία με την φόρμουλα θα γίνει μάλλον απλή.

Εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα καλά,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.