facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για το βρέφος

Ερώτηση από sofia (13.01.2018)

“Θέλω αν μπορείτε να μου απαντήσετε”

Απάντηση από παιδίατρο (19.01.2018)

“Αγαπητή μητέρα,

θα αναφερθώ μόνο περιληπτικά στα πλεονεκτήματα του θηλασμού:

Βιολογικά:

1. Για την μητέρα:
α) Βοηθά στην ταχύτερη απώλεια του βάρους εγκυμοσύνης
β) Βοηθά στην ταχύτερη επιστροφή της μήτρας στις αρχικές της διαστάσεις, μάλιστα αμέσως μετά την γέννα μπορεί να επιταχύνει την αποβολή του πλακούντα καθώς και να μειώσει την αιμορραγία μετά την γέννα
γ) Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών (και ίσως και για οστεοπόρωση)

2. Για το βρέφος:
α) Ιδανική τροφή, ιδανικό μίγμα σακχάρων, πρωτεϊνών, λιπιδίων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών (πλην βιταμίνης D) κλπ
β) Το μητρικό γάλα, αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα γάλατα, περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το εξαιρετικά ευαίσθητο νεογέννητο απο λοιμώξεις
γ) Πιο εύπεπτο απο οποιοδήποτε άλλο γάλα, και ευκολότερα απορροφήσιμα συστατικά
δ) Φαίνεται απο κάποιες μελέτες οτι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν αυξημένο IQ (δεν έχει αποδειχθεί πέρα απο κάθε αμφιβολία ακόμα)
ε) Θερμορύθμιση (η επαφή δέρμα-δέρμα βοηθά το νεογέννητο κυρίως)
στ) Μείωση πιθανότητας εμφάνισης συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των νεογνών (SIDS)

Πρακτικά:

α) Πάντα φρέσκο
β) Πάντα στην σωστή θερμοκρασία
γ) Δεν απαιτεί παρασκευή, πράγμα πολύ βολικό ειδικά τη νύχτα, ή σε ταξίδι. Επίσης δεν χρειάζεται να περιμένει το μωρό κλαίγοντας για το φαγητό του.
δ) Δεν απαιτείται πλύσιμο ή αποστείρωση
ε) Για πολλές γυναίκες είναι βολικό οτι είναι πολύ πιθανό να μην έχετε περίοδο για όσο θηλάζετε (ΠΡΟΣΟΧΗ όμως ο θηλασμός ΔΕΝ αποτελεί μέθοδο αντισύληψης - ακόμα κι αν δεν έχετε περίοδο, μπορεί να μείνετε ξανά έγκυος σε μια περίοδο πολύ ευαίσθητη για το σώμα σας)
στ) Μηδενικό κόστος σε χρήματα

Ψυχολογικά:

α) Ανάπτυξη ισχυρού δεσμού ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί
β) Ισχυροποίηση βασικής εμπιστοσύνης
γ) Διασύνδεση με άλλες θηλάζουσες μητέρες

Απο όλα τα παραπάνω κανείς μπορεί να εξάγει ακόμα περισσότερα ωφέλη σε δεύτερο επίπεδο, όμως θεωρώ πως και τα μισά απο όσα αναφέρω εδώ είναι υπερ αρκετά για να πει κανείς πως ο θηλασμός είναι η καλύτερη δυνατή μέθοδος σίτισης του παιδιού. Ελπίζω να σάς κάλυψα.

Με βάση αυτό, και το οτι το παιδάκι σας είναι μόλις 20 μέρες μακριά απο τον "κανόνα" (πολλά εισαγωγικά) των 12 μηνών, θα έλεγα ναι, να ξεκινήσετε με όποιο ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ φρέσκο γάλα θέλετε.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.