facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Παιδί και σχολείο

Ερώτηση από Μαίρη(14.08.2018)

“Καλημέρα,
έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών και κάτι που τώρα θα πάει σχολείο. Ενώ είναι κοινωνικό παιδί και όταν βρει παιδάκια παίζει τώρα που είναι να πάει στο σχολείο μου λέει συνέχεια ότι δεν θα κάθεται χωρίς εμένα και θα κλαίει. Όταν της λέω ότι κανένα παιδάκι δεν θα έχει εκεί την μαμά του κάποιες φορές μου λέει θα κάτσω και κάποιες ότι θα κλαίω. Μπορώ να κάνω κάτι να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο; Ευχαριστώ.”

Απάντηση από παιδίατρο (14.08.2018)

“Αγαπητή μητέρα,

τα περισσότερα παιδάκια χρειάζονται κάποιον χρόνο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Τίποτε απο όσα σας λέει δεν είναι αφύσικο. Η δική σας θέση για την ώρα πρέπει να είναι ουδέτερη -- μην της λέτε ούτε ναι, ούτε όχι. Ο λόγος είναι πως ο παιδικός σταθμός που θα πάτε σίγουρα έχει κάποιο σύστημα προσαρμογής: με βάση αυτό το σύστημα θα πρέπει να κινηθείτε και βάσει αυτών των οδηγιών (που θα σας δώσουν εκεί) να την εκπαιδεύσετε.

Προσωπική γνώμη είναι πως αν το παιδί λέει "εγώ θα είμαι εκεί και θα κλαίω" η απάντηση ίσως να πρέπει να είναι: εγώ θα λυπάμαι που κλαις, αλλά είμαι σίγουρη πως θα περνάς πάρα πολύ ωραία, θα κάνεις πολλούς φίλους, ε, και στο κάτω-κάτω δεν είναι τόσο τρομερό αν κλάψεις και λίγο.

Με αυτόν τον τρόπο της δείχνετε δύο βασικές αρχές: α) οτι το κλάμα δεν είναι κάτι κακό, οτι μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά της και οτι εσείς τα παρακολουθείτε (αφού λέτε οτι θα λυπάστε που κλαίει), αλλά και β) οτι η συνθήκη του σχολείου είναι σταθερή και αμετάκλητη, κι οτι όσο κι αν κλαίει, θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Δηλαδή της δείχνετε πως καταλαβαίνετε πώς νιώθει, αλλά οτι το κλάμα της δεν θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Ελπίζω να βοήθησα, όμως οι πραγματικές οδηγίες για την προσαρμογή θα πρέπει να έρθουν απο τους εκεί εκπαιδευτικούς, καθώς δεν κάνουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί το ίδιο ακριβώς πράγμα. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά εισάγονται σιγά-σιγά, λίγες ώρες την ημέρα και προχωράμε απο εκεί.

Το ιδανικό είναι η προσαρμογή να γίνεται Απρίλιο-Ιούλιο, το παιδί να σταματάει για τον Αύγουστο, και πλέον να ξαναπηγαίνει τον Σεπτέμβριο με μια πολύ συντομότερη προσαρμογή. ”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.