facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ερώτηση από Didi (17.04.2020)

Καλησπέρα γιατρέ,

Παρακολουθώ την ενότητα σας, τις ερωτήσεις των γονιών καθώς και τις απαντήσεις σας με ενδιαφέρον. Από τις απαντήσεις σας λοιπόν καταλαβαίνω ότι είστε πολύ αυστηρός σε ότι αφορά τον ύπνο, το πρόγραμμα και την ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείται πιστά. Ως νέα μαμά δεν γνωρίζω (από βιβλιογραφία ή από έρευνες) παρά μόνο υποθέσεις κάνω γιατί μπορεί να είναι τόσο σημαντικά τα παραπάνω και η αλήθεια είναι ότι ποτέ ως τώρα δεν έχουμε συζητήσει αυτό το θεμα με τον παιδίατρο μας. Για ποιόν λόγο λοιπόν είναι τόσο σημαντικό το πρόγραμμα ύπνου να ξεκινάει τόσο νωρίς (νομίζω σε απάντηση σας στο παρελθόν είχατε πει να ξεκινάει γύρω στις 18:00) και να ακολουθείται αυστηρά; Για λόγους αναπτυξιακούς, υγείας ή 'πειθαρχίας'; Επίσης, μέχρι ποια ηλικία πρέπει να ακολουθείται το πρόγραμμα ύπνου; Το κάθε παιδάκι έχει σίγουρα την δική του ξεχωριστή ανάγκη αλλά πιστεύετε ότι όλα θα πρέπει να "εκπαιδευτούν" σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια;
Στην δική μας περίπτωση, έχουμε ένα μωράκι τριών μηνών και θηλάζουμε αποκλειστικά. Προσπαθώ όσο συνεργάζεται ο μικρός να μπαίνουμε σιγά σιγά σε μια σειρά. Συνήθως κάνουμε το μπανάκι μας, του τραγουδάω του κάνω χάδια και αποκοιμιέται γύρω στις 21:30 (πάντοτε πάνω στο στήθος - αυτό δύσκολα θα αλλάξει πιστεύω τουλάχιστον για την ώρα). Ξυπνάει ανά 2-2.5 ώρες για να φάει και βγαίνουμε πια από το δωμάτιο γύρω στις 9 το πρωί. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό πρόγραμμα για αρχή ή είμαι πολύ απαιτητική από το βρέφος;
Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα απλά όπως σας προανέφερα καταλαβαίνω από τις απαντήσεις σας ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα ύπνου για το παιδί και νομίζω ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση των γονιών για αυτό το ζήτημα από το προσωπικό υγείας.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Απάντηση από παιδίατρο (17.04.2020)

Ερώτηση από Μαρια (16.04.2020)

Καλημέρα σας, έχω ένα μωράκι 5 μηνών, γεννήθηκε 4 κιλά και τώρα ζυγίζουμε 9. Έπινε γάλα κάθε τρεις ώρες, έκανε λοιπόν 8 γεύματα συνολικά 1100 γρ. γάλα, τις τελευταίες μέρες πίνει 900 γραμμάρια και έχει μειώσει τα γεύματα σε 5, δεν δείχνει ανησυχία η πόνο είναι ευδιάθετο όμως. Γιατί τέτοια μειώσει ξαφνικά, να ανησυχώ;

Απάντηση από παιδίατρο (16.04.2020)

Ερώτηση από Βασιλικη (14.04.2020)

Το μωρό μου είναι 8,5 μηνών. Από πιο μικρός είχε αναγωγές και πίναμε ειδικό γαλα. Με τις στερεές τρόφες δεν κόπηκαν τελείως όπως περίμενα. Παίρνουμε ένα σιροπάκι, μόλις το σταματήσαμε άρχισε πάλι να βγάζει, κυρίως το απόγευμα και αρχίσαμε πάλι το σιροπι. Υπάρχει περίπτωση να φταίνε τα δόντια, τα χέρια που βάζει στο στόμα ή που παίζει και κινείται πολύ; Είναι ανησυχητικό;

Απάντηση από παιδίατρο (16.04.2020)

Ερώτηση από Dena (13.04.2020)

Αγαπητέ Δρ. Ρενιέρη,

Είχα ξαναζητήσει την συμβουλή σας για το μωρό μου το οποίο τώρα είναι 8 μηνών και εξακολουθεί να ξυπνά τις νύχτες κάθε μία-δυο ώρες. (Μωρό υγιές που θηλάζει.) Εδώ και ένα μήνα κάναμε τις εξής αλλαγές:
1. Την βάλαμε να κοιμάται στο δικό της δωμάτιο, πιστεύοντας πως αυτό θα βελτιώσει την κατάσταση του επαναλαμβανόμενου ξυπνήματος (Πιστεύω πως ο λόγος που ξυπνά είναι η ανασφάλεια, επειδή θέλει να μας νιώθει συνέχεια δίπλα της).
2. Κόψαμε τον θηλασμό τη νύχτα. Θηλασμό μόνο για να κοιμηθεί (γύρω στις 19:00).
3. Όταν ξυπνά πηγαίνει στο δωμάτιο ο πατέρας της και προσπαθεί να την καθησυχάσει. Συνήθως κλαίει πολύ και πάντα καταλήγει να αποκοιμάται πάνω του και έπειτα την βάζει στο κρεβάτι της. Θηλασμό μόνο εάν κλαίει τραγικά και δεν ησυχάζει με τίποτα. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1. Είμαστε σε καλό δρόμο με τις αλλαγές που κάναμε;
2. Είναι εντάξει ο θηλασμός τις ώρες που κλαίει απαρηγόρητα ή μήπως αυτό τα «χαλάει» όλα και κάνουμε μια τρύπα στο νερό;
3. Γύρω στις 05:30 ξυπνά, και επειδή όπως είναι λογικό εγώ νυστάζω, ο άντρας μου την φέρνει στο δωμάτιο μας και εγώ την θηλάζω (παίρνει δηλαδή το πρώτο γάλα της ημέρας) ξαπλωμένη και ξανακοιμόμαστε και οι 2 μέχρι τις 06:30 που ξυπνάμε και σηκωνόμαστε. Κατά πόσο αυτό είναι λάθος; Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ακόμη δεν έχουμε δει σημάδια βελτίωσης; Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμβουλή σας.

Απάντηση από παιδίατρο (14.04.2020)

Ερώτηση από Mina (13.04.2020)

Καλησπέρα σας,

Το αγοράκι μου είναι 12 μηνών. Μας ανησυχεί η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του. Να σας πω συνοπτικά το ιστορικό μας. 5 μηνών έκανε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, όλα πήγαν καλά. Κατέληξε μετά το χειρουργείο να υποβληθεί σε δεύτερο χειρουργείο για διάπλαση αναπνευστικής οδούς λόγω, τραυματισμού από το σωλήνα τεχνητού οξυγόνου. Έμεινε ναρκωμένος 2 μήνες στην εντατική. 8 μηνών βγήκε από το νοσοκομείο και μέχρι σήμερα δεν μπουσούλησε, ούτε μιλάει μόνο κάτι κραυγές, και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αντικείμενα. Μόνο κάθεται μόνιμα με τα χέρια στο στόμα. Το μόνο του ενδιαφέρον είναι όταν τον παίζουμε, εκεί ανταποκρίνεται και γελάει. Το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει καθυστέρηση λόγω του νοσοκομείου ή πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικούς.

Σας ευχαριστώ

Απάντηση από παιδίατρο (14.04.2020)

Ερώτηση από Mika (11.04.2020)

Γιατρέ θα ήθελα την άποψη σας. Ο γιος μου είναι δύο μηνών, στην τελευταία επίσκεψη του παιδιάτρου διαπιστώσαμε ότι η περίμετρος κεφαλής έχει μειωθεί κατά 0.2cm σε σχέση με την 32 ημέρα που τον είχαμε ξανά μετρήσει. Την μέτρηση μας την έκανε καινούριος παιδίατρος. Μου κάνει εντύπωση γιατί στις προηγούμενες μετρήσεις η περίμετρος κεφαλής αυξανόταν συνεχώς, 6η ημέρα 35.3, 14η ημέρα 36,8, 19η ημέρα 37, 32η ημέρα 39, 60η ημέρα 38,8. Επίσης ο νέος γιατρός μας ανέφερε ότι το άνοιγμα του ποδιού από τα γόνατα και κάτω θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο αν και βάσει των υπολοίπων δειγμάτων που έχει για το παιδί δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το τελευταίο. Τέλος ενώ όλες τις υπόλοιπες βδομάδες έπαιρνε πάνω από 200 γραμμάρια την εβδομάδα, αυτήν πήρε μόνο 135. Θα πρέπει να ανησυχώ για το ότι δεν αυξήθηκε η περίμετρος κεφαλής, δείχνει κάποια επιβράδυνση στην ανάπτυξη του;

Ευχαριστώ.

Απάντηση από παιδίατρο (13.04.2020)

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.