facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ορόσημα ανάπτυξης από 9 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 9 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 9 έως 12 μηνών

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και οδεύει προς τα πρώτα του γενέθλια, μαθαίνει πολλά καινούργια πράγματα που θέτουν τις βάσεις για τη μετάβασή του από τη βρεφική ηλικία στη νηπιακή.

Σε αυτό το διάστημα, τα περισσότερα μωράκια αρθρώνουν τις πρώτες τους λεξούλες και αρκετά κάνουν τα πρώτα τους βήματα! Επίσης είναι πολύ περίεργα για το τι συμβαίνει γύρω τους και αρχίζουν να κατηγοριοποιούν στο μικρό τους μυαλουδάκι γεγονότα, ανθρώπους και αντικείμενα. Για παράδειγμα όταν του λέτε ότι θα πάτε για ψώνια, το μωρό σας δημιουργεί μια εικόνα στο μυαλό του με το supermarket και εσάς μέσα σε αυτό να ψωνίζει.

http://www.youtube.com/watch?v=bZDYiYrX4fM

Γενικά, το μωρό σας από 9 έως 12 μηνών:

Κάθεται, στέκεται και περπατάει. Στους 9 μήνες της ζωής του μπορεί όχι μόνο να κάθεται χωρίς υποστήριξη αλλά ακόμη και να σηκώνεται όρθιο υποβασταζόμενο από έπιπλα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, του περπατήματος, αφού πρώτα μάθει να στέκεται από μόνο του. Η ικανότητα να περπατάει υποβασταζόμενο από έπιπλο ή να περπατάει με τη βοήθειά σας τελειοποιούνται μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Βεβαία υπάρχει και η περίπτωση κάποια παιδάκια να περπατήσουν πρόωρα, πριν κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο. Το μωρό συνήθως περπατάει από τον 10ο έως τον 16ο μήνα.

Έρπει και μπουσουλάει. Το μωρό μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, μπορεί να στηρίζει το σώμα του στα δύο του χέρια και να έρπει ή ακόμη να στηρίζεται στα χέρια και στα γόνατα του και να μπουσουλάει με άνεση μέχρι την ηλικία των 10 μηνών. Μπορεί όμως κάποιο μωρό να μη μπουσουλίσει καθόλου και να περάσει κατευθείαν στο στάδιο του περπατήματος. Οπότε μη σας παραξενέψει εάν το μωρό σας δε μπουσουλίσει. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Αρθρώνει τις πρώτες του λεξούλες. 9 μηνών συνήθως μιμείται ήχους και τα παιχνίδια με τη γλώσσα. Λέει συλλαβές και τις ενώνει μεταξύ τους π.χ. μα-μα, ντα-ντα. Επίσης, επαναλαμβάνει ήχους ή συλλαβές που άκουσε και κατανοεί πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να εκφράσει. Μέχρι να κλείσει το πρώτο του χρόνο θα μπορεί να πει 2-3 λέξεις και θα λέει «μαμά» και «μπαμπά» αντιλαμβανόμενο ότι απευθύνεται στη μαμά του και στον μπαμπά του.

Πιάνει αντικείμενα με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Πιάνει με το δείκτη και τον αντίχειρα ένα μικροσκοπικό αντικείμενο και το σηκώνει. Στην ηλικία των 9 μηνών θα είναι λίγο αδέξιο στις κινήσεις του, καθώς όμως πλησιάζει τον πρώτο του χρόνο θα είναι πιο προσεχτικό και θα αποκτήσει περισσότερη άνεση στις κινήσεις του.

Βελτιώνει τις επικοινωνιακές του ικανότητες. Το παιδί καταλαβαίνει περισσότερα και αντιδρά σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Με άλλα λόγια, αντιδρά όταν του παίρνουν ένα παιχνίδι μέσα από τα χέρια του, έρχεται να σας βρει όταν το φωνάζετε από άλλο δωμάτιο, αντιδρά όταν λέτε «όχι», δείχνει με το δάχτυλο που θέλει να πάει και ψάχνει και βρίσκει αντικείμενα που του ζητάτε. Επίσης, δίνει απλόχερα αγκαλιές, χαιρετάει τους γύρω του και χτυπάει παλαμάκια.

Αποκτά ιδιαίτερες προτιμήσεις. Ξεχωρίζει τους ξένους από τους γνωστούς και δε νιώθει βολικά με τους ξένους. Μπορεί να αποφεύγει ακόμη και τους γνωστούς, αναζητώντας ένα μόνο άτομο, εκείνο που το φροντίζει περισσότερο. Επίσης, επεξεργάζεται ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο προτού το βάλει στο στόμα του.

Συνήθεις αντιδράσεις του μωρού από 9 έως 12 ετών

Το μωράκι σας σε αυτό το διάστημα αρχίζει να έχει έντονη κινητική δραστηριότητα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε διπλοτσεκάρει από άποψη ασφάλειας, όλους τους χώρους του σπιτιού. Βάλτε προστατευτικά σε γωνίες επίπλων και πρίζες και απομακρύνετε επικίνδυνα και εύθραυστα αντικείμενα όπως τασάκια, κηροπήγια κ.λ.π. από το πεδίο του. Επίσης φροντίστε έτσι ώστε τα αντικείμενα όπως καρέκλες και τραπέζια στα οποία θα στηριχτεί για να σηκωθεί δεν είναι σπασμένα ή ασταθή. Προσπαθήστε να κρατήσετε μακριά από το μωρό σας μικροαντικείμενα και μικρά εξαρτήματα παιχνιδιών διότι είναι πιθανόν να τα βάλει στο στόμα του. Τέλος, το μωρό σας σε αυτήν την ηλικία εξακολουθεί να τρώει στερεά τροφή σε πολύ μικρά κομματάκια. Σιγουρευτείτε ότι πρώτα έχετε κόψει την τροφή σε πολύ μικρά κομματάκια προς αποφυγήν πνιγμού.

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:

  • Δεν αναζητεί αντικείμενα με τα οποία προ ολίγου ασχολούνταν και τα οποία απομάκρυνε ο γονιός από το οπτικό του πεδίο, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δε δείχνει με το δάχτυλό του αντικείμενα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δεν επεξεργάζεται εικόνες μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δε μπουσουλάει ή δεν προσπαθεί να σταθεί όρθιο μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δε βγάζει κραυγές και δε μιμείται ήχους.
  • Δε φαίνεται να αναγνωρίζει απλές λέξεις όπως "μαμά" και "μπάλα".
  • Δεν ακολουθεί απλές οδηγίες από εσάς.

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

 

 

 

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.