facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ορόσημα ανάπτυξης από 1 έως 3 μηνών

baby-boy-with-parents-playing

baby-boy-with-parents-playing

Τώρα που περάσατε το πρώτο μήνα προσαρμογής στη νέα σας ζωή με το μωράκι σας, θα αρχίζετε δειλά-δειλά να απολαμβάνετε τις αντιδράσεις, τις εκφράσεις και τις ικανότητες του, που θα μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα και θα σας γεμίζουν με χαρά!

Γενικά, το μωρό σας από 1 έως 3 μηνών:

Βγάζει υγρούς ήχους, κάνει "αγκού". Αντί να ξαφνιάζεται σε κάθε ήχο που ακούει αρχίζει πλέον να ανταποκρίνεται, αρχικά, γυρίζοντας το κεφάλι του και κάνοντας γκριμάτσες και αργότερα βγάζοντας ήχους. Αυτοί οι ήχοι θα ακούγονται σα μουσική στα αυτιά σας. Στην πραγματικότητα είναι τα πρώτα του «λογάκια» αφού αυτοί οι ήχοι είναι η αρχή της λεκτικής και γλωσσικής του ανάπτυξης. Καταλαβαίνει ότι του μιλάτε και βγάζει ήχους ως απάντηση σα να σας μιλάει και εκείνο.

Αποκτά μερικό έλεγχο του κεφαλιού του. Σίγουρα όλα τα μωράκια μέχρι 3 μηνών χρειάζονται υποστήριξη στον αυχένα τους, όχι όμως τόση όσο χρειαζόταν όταν ήταν νεογέννητο. Μη σας παρασύρει η ικανότητα του να το ελέγχει. Στην πραγματικότητα ακόμη είναι στη προσπάθεια. Θα παρατηρήσετε ότι όταν το έχετε αγκαλιά θα δείχνει ότι έχει τον έλεγχο, ξαφνικά όμως θα κάνει απότομες κινήσεις που μπορεί να του φύγει το  κεφάλι προς τα πίσω.

Αποκτά καλύτερο συντονισμό των χεριών του. Με την απόκτηση του ελέγχου του κεφαλιού του, παράλληλα αναπτύσσει την ικανότητα να κρατάει αντικείμενα στα χέρια του (πέραν του να αρπάζει ασυναίσθητα αντικείμενα που του φέρατε κοντά). Επίσης, βάζει τα χέρια του και τα δάχτυλά του μέσα στο στόμα του. Ενώνει τα χέρια του και προσπαθεί να αρπάξει ή να φτάσει αντικείμενα.

Ανιχνεύει ήχους και εστιάζει σε αντικείμενα και πρόσωπα. Ενώ, από τη γέννησή του μπορεί να βλέπει και να ακούει, όταν θα φτάσει τους 3 μήνες μπορεί να ακολουθεί με την κόρη του ματιού του αντικείμενα που κινούνται και γυρνάει το κεφάλι του για να εντοπίσει ένα ήχο. Επίσης, αντιδρά όταν σας βλέπει ή σας ακούει.

Ανακαλύπτει τα μέρη του σώματός του. Είναι τα πάντα καινούργια για εκείνο.

Εμφανίζει κολικούς. Το εντεράκι του θα το ταλαιπωρεί μέχρι και τους 3 μήνες. Μπορείτε να καταλάβετε από τις εκφράσεις του προσώπου του και από τις κινήσεις του (έντονο κλάμα, λύγισμα ποδιών, σφίξιμο) ότι τις περισσότερες ώρες θα είναι ανήσυχο από το τι του συμβαίνει εσωτερικά.

Συνήθεις αντιδράσεις του μωρού από 1 έως 3 μηνών

Το μωρό έχει αντανακλαστικά και μάλιστα αρκετά, ήδη από τη γέννησή του, και σαν αποτέλεσμα, κουνάει πόδια και χέρια χωρίς όμως να έχει τον έλεγχο. Τα νεογέννητα δε μπορούν συνειδητά να πιάσουν ή να σηκώσουν ένα αντικείμενο. Όταν όμως πλησιάζετε στην παλάμη του ένα αντικείμενο ή το δάχτυλό σας έχει την τάση να το αρπάζει και να το κλείνει σφιχτά στην παλάμη του. Έχει ξαφνικές εκρήξεις, τεντώνει και μαζεύει τα χέρια και τα πόδια του ανεξέλεγκτα. Όμως, τους πρώτους μήνες της ζωής του αυτά τα αντανακλαστικά ωριμάζουν και μετατρέπονται σε πιο συνειδητές κινήσεις του σώματος και των άκρων. Εξάλλου είναι σε μία περίοδο που εξερευνά τον εαυτό του και το κόσμο γύρω του.

http://www.youtube.com/watch?v=1WP5VQQ0Fxc

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:

  • Δεν αρχίζει να αποκτά έναν σχετικό έλεγχο του κεφαλιού του
  • Δε δείχνει να αντιδρά σε ήχους ή κινήσεις
  • Δεν έχει αρκετή ενέργεια
  • Αρνείται να φάει
  • Έχει αδύναμο κλάμα
  • Είναι χλωμό
  • Έχει διάρροια
  • Έχει πυρετό
  • Έχει ακανόνιστο ρυθμό αναπνοών

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

 

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.