facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ορόσημα ανάπτυξης από 0 έως 1 μηνός

Ορόσημα ανάπτυξης από 0 έως 1 μηνός

Ορόσημα ανάπτυξης από 0 έως 1 μηνός

Οι περισσότεροι γονείς που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, θεωρούν ότι το νεογέννητο δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τρώει, να κλαίει και να κοιμάται. Αν όμως κοιτάξετε πιο προσεχτικά, θα δείτε ότι έχει εκπληκτικές ικανότητες και ξεδιπλώνει τα πρώτα σημάδια της προσωπικότητάς του.

Ανακαλύψτε και απολαύστε τα πρώτα βήματα στην εξέλιξή του!

Γενικά για το νεογέννητο:

Διακρίνει πρόσωπα και αντικείμενα. Τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της ζωής του μπορεί να εστιάζει σε πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20 - 30 εκατοστά, χωρίς όμως να μπορεί να τα παρακολουθήσει.

Πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι τα περισσότερα μωρά πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους προτού γεννηθούν. Μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτήν την συνήθεια την οποία πιθανότατα να κόψει γρήγορα.

Αναγνωρίζει συγκεκριμένες μυρωδιές. Δεν είναι τυχαίο που το μωρό σας αρχίζει να βγάζει σαλάκια και να δείχνει ότι πεινάει,  με την είσοδό σας στο δωμάτιο. Ακόμη και ένα νεογέννητο αναγνωρίζει τη μυρωδιά από το μητρικό γάλα.

Ακούει. Εάν παρατηρήσετε το νεογέννητο μωράκι σας θα διαπιστώσετε ότι γυρίζει το κεφάλι του προς τη κατεύθυνση που ακούγεται ένας θόρυβος, ή αντιδρά όταν ακούει ένα ξαφνικό ήχο, όπως το κλείσιμο της πόρτας στο δωμάτιο. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα αναγνωρίζει και τον τόνο γνωστής φωνής, όπως της μαμάς και του μπαμπά.

Κουνάει το κεφάλι του χωρίς όμως να το ελέγχει. Τα περισσότερα νεογέννητα μέχρι να γίνουν ενός, μπορούν να γυρίζουν ή να σηκώνουν το κεφάλι τους. Όταν είναι ξαπλωμένο το γυρνά προς την αγαπημένη του κατεύθυνση.

Αρχίζει να χαμογελάει. Το πρώτο του χαμόγελο μπορεί να το δείτε όσο κοιμάται. Όμως,  μέχρι να γίνει ενός μηνός θα χαμογελάει κοιτάζοντάς σας.

Κουνάει τα άκρα του. Κουνάει χέρια και πόδια και από τις δυο πλευρές του σώματος του. Τα πόδια τα έχει ελαφρώς λυγισμένα.

Εκφράζεται με το κλάμα. Για το νεογέννητο, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι το κλάμα. Το κλάμα του είναι διαφορετικό ανάλογα με την ανάγκη του- πείνα, πόνος, βρεγμένο, φόβος, μοναξιά.

Συνήθεις αντιδράσεις νεογέννητου

Λόξυγκας. Είναι πολύ σύνηθες κυρίως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Αρχίζει να υποχωρεί μετά τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής του.

Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Οι περισσότεροι γονείς θα το έχουν παρατηρήσει ακόμη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του. Όταν ένα νεογέννητο ξαφνιάζεται, τεντώνει τα πόδια και τα χέρια του και αμέσως μετά τα μαζεύει στο στήθος του. Συνήθως αυτή η αντίδραση συνοδεύεται από κλάμα.

Το σφίξιμο της παλάμης. Τα νεογέννητα δε μπορούν συνειδητά να πιάσουν ή να σηκώσουν ένα αντικείμενο. Όταν όμως πλησιάζετε στην παλάμη του ένα αντικείμενο ή το δάχτυλό σας έχει την τάση να το αρπάζει και να το κλείνει σφιχτά στην παλάμη του.

Το ένστικτο του θηλασμού. Όταν ελαφρά χτυπάτε το μάγουλό του στην περιοχή κοντά στο στόμα του, θα παρατηρήσετε ότι γυρίζει από την ίδια πλευρά και ανοίγει το στόμα του για να θηλάσει.

http://www.youtube.com/watch?v=_RMSnbWS6sY

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:

  • Δεν ανασηκώνει το κεφάλι του όταν είναι μπρούμυτα
  • Δε δείχνει να αντιδρά σε ήχους ή κινήσεις
  • Δεν έχει αρκετή ενέργεια
  • Αρνείται να φάει
  • Έχει αδύναμο κλάμα
  • Είναι χλωμό
  • Έχει διάρροια
  • Έχει πυρετό
  • Έχει ακανόνιστο ρυθμό αναπνοών

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

 

 

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.