facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ομφαλοκήλη και κήλη στην 15 μηνών κόρη μου. Χρειάζεται επέμβαση;

Ερώτηση από Κατερίνα (16.3.2016)

“Έχω μια κόρη 15 μηνών. Γεννήθηκε με ομφαλοκήλη. 11 μηνών παρουσίασε κήλη πάνω από τον ομφαλό στη λευκή γραμμή. Η ομφαλοκήλη είναι 1.47×0.78. Και τα δύο έχουν λίπος. Χρειάζεται επέμβαση; Και αν ναι, πότε; Είναι 9.5 κιλά. Ευχαριστώ.”

Απάντηση από παιδίατρο (16.3.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

ο ειδικός για να απαντήσει στην ερώτησή σας είναι ο παιδοχειρουργός. Ειδικά για την κήλη λευκής γραμμής δεν θα εκφέρω άποψη, καθώς οι διαστάσεις της, η θέση της, και άλλοι παράγοντες (προωρότητα, άλλα προβλήματα υγείας κλπ) επηρεάζουν πολύ το πότε και αν πρέπει να γίνει επέμβαση. 

Τώρα, για την ομφαλοκήλη, α) κήλες μικρότερες των 2 εκατοστών (ανεξαρτήτως περιεχομένου), ή β) εκείνες που δεν μεγαλώνουν ταχέως (δηλαδή περισσότερο από 2 εκατοστά τον χρόνο), και γ) δεδομένου πως δεν προκαλούν επιπλοκές (και οι ομφαλοκήλες σπάνια έχουν επιπλοκές), δεν χειρουργούνται για αρκετά χρόνια. Την ομφαλοκήλη την παρακολουθεί και μετρά ο παιδίατρός σας, και ανάλογα τον ρυθμό αύξησής της (αν αυξάνεται) αποφασίζει αν θα παραπέμψει σε παιδοχειρουργό, ή θα την παρακολουθεί ο ίδιος. Πάντως, ακόμη και μεγάλες ομφαλοκήλες (πολύ μεγαλύτερες από αυτό που αναφέρετε) συνήθως κλείνουν μόνες τους. 

Επαναλαμβάνω πως για την κήλη λευκής γραμμής, ή ειδικά για παιδιά με περισσότερες της μίας κήλες (όπως το δικό σας), το παιδί πρέπει να εκτιμηθεί από παιδοχειρουργό.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.