facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Οινόπνευμα στο μάτι του νεογέννητου

Ερώτηση από Νικόλ (18.3.2015)

"Γεια σας. Κατά λάθος στο ματάκι του μωρού μου, νεογέννητο 1 μήνα, μπήκε οινόπνευμα, αυτό που του καθαρίζω τον αφαλό του, φαρμακευτικό των 70 βαθμών. Αμέσως του έριξα νερό. Έκλαψε ελάχιστα και μετά ήταν πάλι ζωηρό. Υπάρχει περίπτωση να έχει πάθει κάποια βλάβη;"

Απάντηση από παιδίατρο (18.3.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

μην στεναχωριέστε, δεν είστε ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που τού συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πολύ καλά κάνατε και ξεπλύνατε με νερό, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να ξεπλύνετε το μάτι του παιδιού με φυσικά δάκρυα (που θα βρείτε στο φαρμακείο). Για το πρώτο 24ωρο καλό είναι να βάζετε φυσικά δάκρυα ανά δίωρο, ειδικά αν νιώθετε πως το παιδί "κάτι το ενοχλεί". Το 2ο 24ωρο μπορείτε να τα βάζετε ανά 4ωρο, και μετά να σταματήσετε. Αν παρατηρήσετε κάτι απο τα παρακάτω, πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, ή σε έναν ειδικό οφθαλμίατρο:
1. Ερεθισμό που επιμένει πέραν των 24 ωρών
2. Συνεχές έκκριμα απο το μάτι, ή έκκριμα το πρωί μετά τον ύπνο
3. Ανησυχία, κλάμα "χωρίς εμφανή λόγο" κλπ

Θυμηθείτε πως το πιθανότερο είναι πως δεν έγινε τίποτε, και πως το μωράκι σας ίσως απλά νιώθει "ξερό" το ματάκι του. Απο εκεί και πέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος να βάζετε οινόπνευμα στον ομφαλό του παιδιού σας. Ούτε προλαμβάνει τις λοιμώξεις, ούτε επίδραση έχει στο τελικό του "σχήμα", ούτε τίποτα. Γνωρίζω καλά πως πρόκειται για κάτι που σάς είπαν στο μαιευτήριο, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνετε. Ούτε βλάπτεται βέβαια το μωρό, αλλά ούτε καλό του κάνει σε κάτι.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.