facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Νόσος KAWASAKI

Ερώτηση από Καλλιρόη (27.9.2017)

“Καλησπέρα σας! Έχω μια κορούλα 3 ετών (14/09/2014), η οποία στις 28/03/2017 διαγνώστικε με νόσο kawasaki. Κάναμε την κατάλληλη θεραπεία εγκαίρως σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Η γ-σφαιρίνη συγκεκριμένα χορηγήθηκε 01/04/2017. Θα ήθελα να ρωτήσω, πλέον ο οργανισμός της επηρεάζεται και θα είναι πιο επηρεπής σε ιώσεις κλπ? Σχετικά με τα κρούσματα της ιλαράς, μας έδωσαν οδηγία από την κλινική ότι δεν επιτρέπεται ακόμη να εμβολιαστούμε. Με ποιο άλλο τρόπο θα την προστατέψω? Επιπλέον εδω και κάποιους μήνες δίνω ένα συμλήρωμα διατροφής (ενίσχυση ανοσοποιητικού), επηρεάζει σε κάτι σχετικά με τη νόσο που περάσαμε? Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση από παιδίατρο (28.9.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

όπως καταλαβαίνετε σίγουρα και η ίδια, τις ερωτήσεις αυτές (όλες πολύ σημαντικές) πρέπει να τις απευθύνετε στον παιδίατρό σας, καθώς είναι αδύνατον απο εδώ (και λόγω χώρου) να σάς απαντήσω επαρκώς. Επιγραμματικά (και παρακαλώ μην θεωρήσετε πως απαντήθηκαν οι ερωτήσεις σας):

- Δεν απαιτείται κανένα συμπλήρωμα διατροφής, αντιθέτως θα πρέπει να τρώει μια ΠΛΗΡΗ και ισορροπημένη διατροφή. Συμπληρώματα θα λάβει μόνο για αποδεδειγμένες με εξετάσεις ανεπάρκειες, για τις οποίες θα πρέπει να σάς ελέγξει ο παιδίατρός σας βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων.

- Πράγματι λόγω της γάμμα-σφαιρίνης (IVIG) που λογικά έλαβε το παιδί σας για την ν. Κawasaki για 6-8 μήνες τουλάχιστον δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Πέρα απο το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής με ασθενείς δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά άλλα. Δυστυχώς η ιλαρά στα αρχικά της στάδια (και τα πιο μεταδοτικά) μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη ίωση.

- Η μικρή σας δεν είναι πιο επιρεπής σε ιώσεις ούτε λόγω της ν. Kawasaki ούτε λόγω της θεραπείας αυτής. Όμως, θεωρητικά με την θεραπεία που έλαβε, ίσως και να είναι λίγο πιο προστατευμένη απο ιώσεις, ή ακόμα και ιλαρά. Ασφαλώς αυτό δεν έχει τρόπο να το αποδείξει κανείς, και θα πρέπει να λαμβάνετε τα τυπικά μέτρα προστασίας, όπως ανέφερα παραπάνω.

Καταλαβαίνω πως δεν απαντώ πλήρως στις ερωτήσεις σας αλλά όπως είπα αυτά τα θέματα θέλουν συζήτηση, την οποία πρέπει να κάνετε με τον παιδίατρό σας.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.