facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Νεογνικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα

Νεογνικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα

Γνωστή και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι η πλέον συνηθισμένη μορφή εκζέματος στα βρέφη. Το έκζεμα είναι αλλεργική αντίδραση που σχετίζεται με το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα. Μπορεί να είναι κληρονομικό αλλά και να παρουσιαστεί μόνο του.

Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, το κρανίο ή πίσω από τα αυτιά, ως ήπιο εξάνθημα πάνω σε ξηρό δέρμα. Αν όμως το έκζεμα είναι σοβαρό, τότε το δέρμα γίνεται υγρό και παρουσιάζει φλεγμονή και πόνο. Το μωρό θα έχει ανυπόφορο κνησμό και θα ξύνεται συνεχώς, τραυματίζοντας το δέρμα του και αφήνοντας το ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Η νόσος προκαλεί έντονο κνησμό, υγρές, φλεγμονώδεις εστίες δέρματος, εστίες ερυθρού, ξηρού δέρματος, ρήξη του δέρματος και φυσαλίδες.

Παρότι δε θεραπεύεται, τα περισσότερα μωρά τελικά γίνονται καλά μεγαλώνοντας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε αυστηρά την προτεινόμενη θεραπεία πάντα υπό την επίβλεψη γιατρού. Τα μαλακτικά θα βοηθήσουν το δέρμα του μωρού να μην ξεραθεί και θα μειώσουν τον κνησμό. Οι κρέμες στεροειδών μειώνουν τον ερεθισμό, αλλά χρησιμοποιούνται γενικά μόνο αν δεν υπάρχει ανταπόκριση στα μαλακτικά. Τα αντιβιοτικά θα χορηγούνται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Αν φορέσετε ειδικά γάντια στο μωρό, θα το εμποδίσετε να ξύνεται. Ο θηλασμός τους πρώτους έξι μήνες προσφέρει ως ένα βαθμό προστασία ενάντια σε αλλεργιογόνα.

 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.