facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μυκητίαση στα βρέφη

Μυκητίαση στα βρέφη

Μυκητίαση στα βρέφη

Μυκητίαση είναι μία συνηθισμένη λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τους μύκητες της οικογένειας Candida albicans. Ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά μέρη του σώματος όπως το στόμα (στοματική μυκητίαση) και σε πτυχές του δέρματος στην περιγεννητική περιοχή.

Στο στόμα, προκαλεί μία ή περισσότερες λευκές απαλές εύθραυστες κηλίδες που σχετίζονται με ερεθισμό. Στα σημεία όπου εφαρμόζει η πάνα προκαλεί δερματίτιδα.

Το μωρό μπορεί να έρθει σε επαφή με το μύκητα κατά τον τοκετό, όταν ήδη υπάρχει λοίμωξη στον κόλπο της μητέρας.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι άφθες στη γλώσσα και στο εσωτερικό των παρειών, δυσκολία στο τάισμα και έντονο εξάνθημα στην περιγεννητική περιοχή.

Η θεραπεία για μυκητίαση του δέρματος και του στόματος περιλαμβάνει αντιμυκητιασικές κρέμες και gel που χορηγούνται από γιατρό.

Αν θηλάζετε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανάλογη κρέμα πάνω στις θηλές σας. Όλες οι πιπίλες, τα μπιμπερό και οι θηλές πρέπει να αποστειρώνονται με προσοχή σε κάθε χρήση. Επίσης, να στεγνώνετε προσεκτικά τις πτυχές του δέρματος μετά το μπάνιο. Για την αποφυγή της μυκητίασης στο μέρος της πάνας:

  • να αλλάζετε συχνά τις πάνες,
  • να πλένετε και να στεγνώνετε προσεκτικά το μέρος που καλύπτει η πάνα,
  • να προστατεύετε το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και το μέρος που καλύπτει η πάνα με ειδική υδατική κρέμα.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία του παιδίατρου

 

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Ευθυμίου
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: efthimioup@yahoo.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.