facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μονήρης νεφρός και αθλητισμός

Ερώτηση από Μάρθα (16.6.2016)

“Το αγοράκι μου είναι πλέον 6 χρονών και έχει γεννηθεί με ένα νεφρό (αριστερό). Η υγεία του είναι άριστη , ο νεφρός έχει το σωστό μέγεθος και δεν έχει προβλήματα υγείας. Έχει τάση προς τον αθλητισμό. Γνωρίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να γίνει πρωταθλητής αλλά μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα και τι επιπτώσεις θα έχει στη λειτουργία του νεφρού?”

Απάντηση από παιδίατρο (16.6.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

Παρότι δεν μπορώ με ασφάλεια να απαντήσω ειδικά για το δικό σας παιδί καθώς δεν γνωρίζω την λειτουργικότητα του νεφρού του, ή το ιστορικό του, μπορώ να σας πω πως με εξαίρεση τις πολεμικές τέχνες, την πάλη, αθλήματα πτώσης (ενόργανη, καταδύσεις, ιππασία), και αθλήματα με έντονη σωματική σύγκρουση (το πιο κλασικό παράδειγμα είναι το πόλο, αλλά εδώ εμπίπτει και το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο) μπορεί να εμπλακεί θεωρητικά ελεύθερα σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Επί παραδείγματι, κολύμβηση (προσωπικά την θεωρώ ιδανική), βόλεϊ, τένις, πινγκ πονγκ κλπ. Τα ατομικά αθλήματα είναι συνήθως αυτά με την μικρότερη σωματική σύγκρουση. Παρόλ’ αυτά, ακόμη και αθλήματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ασφαλή σε περιπτώσεις.

Τέλος να υπογραμμίσω την μεγάλη σημασία της άσκησης και την θετική επίδραση που έχει τόσο στο σώμα, όσο και το πνεύμα των παιδιών. Δώστε του πολλές επιλογές και αφήστε τον να δοκιμάσει. Σίγουρα θα βρει κάτι που θα του αρέσει και θα είναι ασφαλές.”


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.