facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μη απεικόνιση ενός νεφρού στην β’ επιπέδου

Ερώτηση από Ελένη (24.4.2016)

“Γιατρέ καλημέρα. Είμαι στην 22η εβδομάδα της δεύτερης κύησης και στην β’ επιπέδου δεν κατέστη δυνατόν να απεικονιστεί ο αριστερός νεφρός. Μου προτάθηκε σε 10 μέρες μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί αν είναι έκτοπος ή έχουμε μονήρη νεφρό. Συντρέχει λόγος διακοπής κύησης; Τι προβλήματα προβλέπονται στο μέλλον για το παιδάκι; Μάλλον πρέπει να ναι πολύ αγχωτικό να έχει το παιδί έναν νεφρό διότι αν αυτός επηρεαστεί από κάτι τότε... Παρακαλώ για την απάντησή σας καθώς τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα.”

Απάντηση από παιδίατρο (24.4.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

Καθώς ακόμη δεν έχει γίνει ή μαγνητική δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Ο μονήρης νεφρός από μόνος του χωρίς άλλες γενετικές ανωμαλίες δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας, παραμένει όμως πολύτιμος, με την έννοια ότι, όπως είπατε κι εσείς, είμαστε πολύ προσεκτικοί σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων κλπ.

Τερματισμός κύησης με μόνο πρόβλημα τον μονήρη νεφρό συνήθως δεν προτείνεται, καθώς δεν δημιουργεί περιορισμό στην ζωή του παιδιού από την άποψη της νεφρικής λειτουργίας. Ο ένας νεφρός υπερπλάσεται και κάνει εύκολα τη δουλειά και των δύο. Κάποιοι γυναικολόγοι σε παρόμοιες περιπτώσεις συστήνουν την λήψη χοριακής λαχνης για γενετικό έλεγχο. Η απόφαση παραμένει δικιά σας. Στον βαθμό πάντως που πρόκειται για απομονωμένη ανωμαλία το παιδί δεν θα έχει πρόβλημα στην ζωή του, εκτός αν βλαφτεί ο ένας νεφρός. Θυμηθείτε όμως πως το ίδιο ισχύει και για την καρδιά μας - μία έχουμε όλοι.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά με την μαγνητική,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.