facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μετρήσεις ύψους και περιμέτρου κεφαλής στο μωρό μας. Πόσο συχνά;

Ερώτηση από Άντζυ (23.2.2016)

“Γιατρέ θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα κοριτσάκι 3,5 μηνών αντλώ με το θήλαστρο αλλά πίνει μόνο μητρικό γάλα. Το πρόβλημα είναι ότι τον τελευταίο μήνα πήρε μονό 100γρ, 1εκ. ύψος και η περίμετρος κεφαλής είναι η ίδια. Βγάζει γουλιές γάλα και ρεύεται πολύ συχνά. Να σημειώσω ότι αντλώ 3 φορές την ημέρα και βγάζω κάθε φορά περίπου 320 ml. Υπάρχει περίπτωση υπερπαραγωγής;; Γεννήθηκε 2.995 κιλά τώρα είναι 5.100. Ύψος από 50 τώρα είναι 60εκ. Περίμετρο Κεφαλής από 33 τώρα 38,5. Γιατί δεν παίρνει βάρος;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! ”

Απάντηση από παιδίατρο (23.2.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

χωρίς να εξετάσω το παιδί είναι δύσκολο να σάς απαντήσω. Παρόλ' αυτά, τα νούμερα που μού παρουσιάζετε δεν είναι ανησυχητικά, με την εξαίρεση των 100 γρ. τον τελευταίο μήνα. Σε κάθε περίπτωση:

1. Οι μετρήσεις ύψους και περιμέτρου κεφαλής δεν αξιολογούνται σε τόσο σύντομα χρονικά διαστήματα, για πολλούς λόγους, όπως ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μεγαλώνουν γραμμικά, αλλά "ξεπετιούνται" ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κυρίως διότι τόσο η μέτρηση του μήκους όσο και της περιμέτρου κεφαλής συχνά είναι δύσκολες.

Έτσι αν για παράδειγμα η προηγούμενη μέτρηση είναι 0.5 cm μεγαλύτερη από την πραγματική, και η τελευταία 0,5 μικρότερη από την πραγματική, τότε η πραγματική αύξηση είναι 2 cm και όχι 1 cm. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το μήκος. Για αυτούς και άλλους λόγους, δεν είναι σωστό να μετράμε τα βρέφη τόσο συχνά. Ένα βρέφος πρέπει να μετράται στην γέννηση, τον 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 9ο και 12ο μήνα. Οι ενδιάμεσες μετρήσεις συχνά προκαλούν απρόσφορο στρες.

2. Όπως έχω πει πολλές φορές εδώ, αλλά και στο ιατρείο μου, οι μετρήσεις αυτές καθαυτές δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.

Αυτό που έχει σημασία είναι η πορεία του παιδιού πάνω στις καμπύλες. Με δεδομένα φυσιολογικά όλα τα υπόλοιπα του παιδιού, δεν μπορώ να πω πως ανησυχώ, αν και θα έλεγα να ξαναμετρηθεί σε 1 μήνα.

Ελπίζω να σάς βοήθησα”

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.