facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Μετρήσεις ύψους και περιμέτρου κεφαλής στο μωρό μας. Πόσο συχνά;

Ερώτηση από Άντζυ (23.2.2016)

“Γιατρέ θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα κοριτσάκι 3,5 μηνών αντλώ με το θήλαστρο αλλά πίνει μόνο μητρικό γάλα. Το πρόβλημα είναι ότι τον τελευταίο μήνα πήρε μονό 100γρ, 1εκ. ύψος και η περίμετρος κεφαλής είναι η ίδια. Βγάζει γουλιές γάλα και ρεύεται πολύ συχνά. Να σημειώσω ότι αντλώ 3 φορές την ημέρα και βγάζω κάθε φορά περίπου 320 ml. Υπάρχει περίπτωση υπερπαραγωγής;; Γεννήθηκε 2.995 κιλά τώρα είναι 5.100. Ύψος από 50 τώρα είναι 60εκ. Περίμετρο Κεφαλής από 33 τώρα 38,5. Γιατί δεν παίρνει βάρος;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! ”

Απάντηση από παιδίατρο (23.2.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

χωρίς να εξετάσω το παιδί είναι δύσκολο να σάς απαντήσω. Παρόλ' αυτά, τα νούμερα που μού παρουσιάζετε δεν είναι ανησυχητικά, με την εξαίρεση των 100 γρ. τον τελευταίο μήνα. Σε κάθε περίπτωση:

1. Οι μετρήσεις ύψους και περιμέτρου κεφαλής δεν αξιολογούνται σε τόσο σύντομα χρονικά διαστήματα, για πολλούς λόγους, όπως ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μεγαλώνουν γραμμικά, αλλά "ξεπετιούνται" ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κυρίως διότι τόσο η μέτρηση του μήκους όσο και της περιμέτρου κεφαλής συχνά είναι δύσκολες.

Έτσι αν για παράδειγμα η προηγούμενη μέτρηση είναι 0.5 cm μεγαλύτερη από την πραγματική, και η τελευταία 0,5 μικρότερη από την πραγματική, τότε η πραγματική αύξηση είναι 2 cm και όχι 1 cm. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το μήκος. Για αυτούς και άλλους λόγους, δεν είναι σωστό να μετράμε τα βρέφη τόσο συχνά. Ένα βρέφος πρέπει να μετράται στην γέννηση, τον 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 9ο και 12ο μήνα. Οι ενδιάμεσες μετρήσεις συχνά προκαλούν απρόσφορο στρες.

2. Όπως έχω πει πολλές φορές εδώ, αλλά και στο ιατρείο μου, οι μετρήσεις αυτές καθαυτές δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.

Αυτό που έχει σημασία είναι η πορεία του παιδιού πάνω στις καμπύλες. Με δεδομένα φυσιολογικά όλα τα υπόλοιπα του παιδιού, δεν μπορώ να πω πως ανησυχώ, αν και θα έλεγα να ξαναμετρηθεί σε 1 μήνα.

Ελπίζω να σάς βοήθησα”

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.