facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μας αγγίζει στα γεννητικά μας όργανα. Πώς να το χειριστώ;

Ερώτηση από Efaki10 (12.8.2015)

“Εδώ και μερικούς μήνες η πεντάχρονη κόρη μου αγγίζει εμένα και τον πατέρα της στα γεννητικά μας όργανα. Της έχουμε μιλήσει, ότι δεν είναι σωστό ούτε να ακουμπάμε, αλλά ούτε και να μας ακουμπάνε σε αυτά τα μέρη του σώματος, αλλά εξακολουθεί και το κάνει. Μήπως δεν το χειριστήκαμε καλά; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;”

Απάντηση από παιδίατρο (20.8.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

για αρχή, η ενασχόληση του παιδιού με τα γεννητικά όργανα (τόσο τα δικά του, όσο και των άλλων) είναι φυσιολογική σε αυτή την ηλικία. Έτσι όπως μου το περιγράφετε το χειρίζεστε καλά - λέμε πως "δεν αγγίζουμε και δεν αφήνουμε να μας αγγίζουν εκεί". Ταυτόχρονα θα πρέπει εσείς να επιδείξετε την ίδια συμπεριφορά και να αποφεύγετε τα αστεία ή τα παιχνίδια με τον σύζυγο μπροστά στο παιδί, διότι είναι αναμενόμενο να θέλει να σας μιμηθεί. Απο την άλλη, καλό είναι να μην έχετε ένταση όταν της μιλάτε γι' αυτό το θέμα - μπορείτε να της πείτε πως δεν θέλετε να το κάνει αυτό, πως δεν σας αρέσει καθόλου και πως δεν επιτρέπεται (αλλά μέχρι εκεί, αποφύγετε χαρακτηρισμούς όπως "κακό" ή "λάθος").

Αν δείτε πως η συμπεριφορά επιμένει, ή πως εντείνεται και το παιδί μιμείται σεξουαλικές πράξεις με τα παιχνίδια του, τότε το ζήτημα είναι λίγο πιο σοβαρό και θα πρέπει να αναζητήσετε στο περιβάλλον της κάποιον που επιδεικνύει στο παιδί παρόμοια συμπεριφορά. Προσέξτε πως δεν αναφέρομαι στη φυσική περιέργεια του αυνανισμού του παιδιού (η οποία είναι φυσιολογική, αναμενόμενη, αθώα και καλό είναι απλώς να την αγνοήσετε σε αυτή τη φάση λέγοντας μόνο πως "αυτό το κάνουμε μόνο όταν είμαστε μόνοι μας"), αλλά στην επίδειξη ή μιμητισμό ενήλικων σεξουαλικών πράξεων είτε μόνη της, είτε με τα παιχνίδια της.

Από όσα μου περιγράφετε πιστεύω πως εμπίπτετε στην πρώτη κατηγορία. Το παιδί επιδεικνύει φυσιολογική συμπεριφορά και έχει καταλάβει πως αντλεί προσοχή απο αυτή την πράξη, οπότε και την επαναλαμβάνει. Αποφύγετε να δώσετε σεξουαλικό περιεχόμενο στην πράξη της και εστιάστε στο ότι αυτό δεν σας αρέσει, πονάει, είναι ενοχλητικό και πως αυτό το μέρος του σώματος είναι προσωπικό αυστηρά.

Αν δυσκολευτείτε απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας."

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.