facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μαξιλάρι για το παιδί. Από πότε;

Πολλοί γονείς –και ιδιαίτερα οι νέοι– ανησυχούν για το πως πρέπει να κοιμάται το παιδάκι τους. Επίσης, θέλουν να γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη στάση και από πότε θα ήταν κατάλληλο να αρχίσει την χρήση του μαξιλαριού.

Σε ποιά στάση πρέπει να κοιμάται το μωρό μου;

Σήμερα, η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι, τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα ή στη δεξιά πλευρά τους. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ποτέ οποιοδήποτε μαξιλάρι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, γιατί υπάρχει κίνδυνος μοιραίου ατυχήματος λόγω ασφυξίας.

Το παραπάνω ισχύει για τους πρώτους 4-5 μήνες της ζωής του. Μετά από αυτή την ηλικία, αποκτά έλεγχο του κεφαλιού και μπορεί σταδιακά να γυρίζει από την μία θέση στην άλλη.

Από πότε πρέπει να χρησιμοποιεί μαξιλάρι;

Καλό θα ήταν μέχρι τα δύο χρόνια να μην χρησιμοποιεί μαξιλάρι.

Διότι:

  1. Εγκυμονεί κίνδυνο για πνιγμό.
  2. Το παιδί με το που θα γεννηθεί δεν έχει έλεγχο του κορμού και της κεφαλής. Θα τον αποκτήσει σταδιακά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η χρήση μαξιλαριού θα “κλείδωνε” το κορμάκι του σε μία θέση, αφού αδυνατεί να γυρίσει.
  3. Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, περνάει τουλάχιστον 18 ώρες της ημέρας στο κρεβάτι. Συνεπώς, μια κακή στάση θα επηρέαζε την ανάπτυξη αλλά και την ηρεμία του, που είναι απαραίτητη για να έχει καλύτερο ύπνο.
  4. Η σπονδυλική στήλη είναι μικρή και εύπλαστη και το μαξιλάρι θα δημιουργούσε κακή στάση του σώματος από την διαφορά ύψους κεφαλιού - σπονδυλικής στήλης.
  5. Δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένα τα φυσιολογικά κυρτώματα –καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, όπως η αυχενική λόρδωση κ.α.– και η χρήση μαξιλαριού θα μπορούσε να προκαλέσει “στρες” στην σπονδυλική στήλη.

Για το διάστημα αυτό, λοιπόν, μέχρι τα 2 του χρόνια, καλό θα ήταν να τοποθετούμε μια πετσετούλα κάτω από το κεφάλι, η οποία είναι χρήσιμη και για λόγους υγιεινής (ιδρώτας, σάλια). Όσο θα μεγαλώνει μπορούμε να την αλλάζουμε χρησιμοποιώντας μια “παχύτερη”, αφού θα αναπτύσσεται και θα ψηλώνει με αυξημένο ρυθμό.

Έπειτα από τα δύο χρόνια μπορεί να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο παιδικό μαξιλάρι.

Διότι:

  1. H σπονδυλική του στήλη και ιδιαίτερα η αυχενική του μοίρα θα έχει αρχίσει να αναπτύσσει το φυσιολογικό της κοίλωμα –λόρδωση– και χρειάζεται ένα μαξιλάρι για να βοηθάει στην διατήρησή του.
  2. Ένα κατάλληλο μαξιλάρι δεν θα του επιτρέπει να κοιμάται μπρούμυτα. Αυτή η θέση είναι παθολογική για τον αυχένα˙ τον στρεσάρει.
  3. Θα το βοηθήσει να αρχίσει να αποκτάει σωστές συνήθειες ύπνου. Παράλληλα, η χρήση κατάλληλου μαξιλαριού από αυτή την ηλικία, είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί μας. «Έξις δευτέρα φύσις» (η συνήθεια είναι δεύτερη φύση), όπως λέει και το ρητό.
  4. Το σώμα μας έχει μνήμη. Συνεπώς, ό,τι «εικόνες» θα έχει αποκτήσει από αυτή την ηλικία, θα τον ακολουθούν στον ύπνο και στην ενήλικη ζωή του.

Μετά τα 5 χρόνια μπορούμε να προμηθευτούμε ένα κατάλληλο παιδικό, ανατομικό μαξιλαράκι. Καλό είναι να έχει κυματιστό σχήμα, αντίστοιχο της καμπύλης –λόρδωσης του αυχένα από αφρό μνήμης (memory foam). Το συγκεκριμένο υλικό παίρνει το σχήμα της περιοχής, με την οποία έρχεται σε επαφή.

Η σωστή ανάπτυξη και οι καλές συνήθειες ύπνου αποτελούν μια μορφή επένδυσης για το παιδί σας, όπως ένα πρόγραμμα αποταμίευσης για τις μελλοντικές σπουδές του. Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσετε από τώρα να «αποταμιεύετε» ώστε το παιδί σας μεγαλώνοντας να έχει την καλύτερη ανάπτυξη και υγεία.

 

Τάσος Τερζόπουλος
Γράφτηκε από: Τάσος ΤερζόπουλοςWebsite: https://www.bowtechcenter.com/
Φυσικοθεραπευτής - Θεραπευτής Bowtech - Ιπποθεραπευτής
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@bowtechcenter.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.