facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κύστες στο αριστερό νεφρό του μωρού

Ερώτηση από Gianna (16.9.2016)

“Καλησπέρα σας έχω μία κόρη που γεννήθηκε στις 26/8/16. Τρώει 120γρ ανά 3 ώρες –καμιά φορά μπορεί και ανά 2 ώρες. Γεννήθηκε 3.380 και τώρα ζυγίζει 3.800 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ήμουν έγκυος και έκανα β’ επιπέδου ανακαλύψαμε κάτι σαν κυστούλες στο αριστερό νεφρό. Το ελέγχαμε συνέχεια και ήταν όλα καλά δεν μεγάλωσε ούτε και υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο παιδί. Όταν γεννήθηκε κάναμε έναν υπέρηχο για να δούμε αν υπάρχει και σε τι κατάσταση είναι και διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα υπήρχε ακόμα αλλά ήταν όπως ήταν και στην κοιλιά. Μετά από κάποιες μέρες κάναμε ξανά υπέρηχο και είδαμε ότι έχει μεγαλώσει. Στη συνέχεια μας έδωσαν μία αντιβίωση για ένα μήνα και μετά θα ξανακάναμε υπέρηχο να δούμε πως είναι και εάν έχει φύγει. Σε περίπτωση που δεν έχει φύγει μας είπαν ότι θα της βάλουν ένα σωληνάκι να δούμε μήπως γυρνάνε τα ούρα πίσω. Θα ήθελα μία γνώμη στο θέμα μου και αν θα πρέπει να ανησυχήσω. Σας ευχαριστώ. “

Απάντηση από παιδίατρο (18.9.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

είναι πολύ δύσκολο να σάς απαντήσω διότι δεν μού ονομάζετε την διάγνωση. Εφόσον αυτή είναι "συγγενής νεφρική κύστη" (μονήρης, δηλαδή  μία), τότε στον βαθμό που γνωρίζω απλά την παρακολουθείτε με διαδοχικά υπερηχογραφήματα, και κάνετε έναν έλεγχο για παλινδρόμηση (αυτό που λέτε με το "σωληνάκι") για να δείτε αν υπάρχουν συνοδά προβλήματα.

Αν οι κύστεις είναι περισσότερες, τότε μιλάμε για συγγενή πολυκυστικό νεφρό, μια διαφορετική διάγνωση που απαιτεί να ελεγχθείτε οι γονείς με υπερηχογράφημα, και να γίνεται συχνότερα έλεγχος στο παιδί με την καθοδήγηση νεφρολόγου. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα εκφέρω γνώμη, καθώς οι οδηγίες του νεφρολόγου είναι υπεράνω του γενικού παιδιάτρου.

Δεν μπορώ να σάς δώσω περισσότερες πληροφορίες καθώς δεν είναι εύκολο να καταλάβω τι από τα παραπάνω (ή ακόμη και κάποια άλλη διάγνωση) έχει πράγματι το παιδί σας. Δυσκολεύομαι να καταλάβω για ποιό λόγο παίρνει αντιβίωση, αλλά υποθέτω πως κάποια από τις πληροφορίες που δεν μού δώσατε θα την δικαιολογεί.

Λυπάμαι για την περιορισμένη απάντηση, είναι όμως πολύ ειδική η ερώτησή σας και χωρίς να γνωρίζω το παιδί, δεν μπορώ να σάς απαντήσω.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.