facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Κουνάει ασυναίσθητα το κεφάλι αριστερά-δεξιά. Να ανησυχούμε;

Ερώτηση από Γιώργο (5.1.2015)

"Ο γιος μου είναι 9,5 ετών. Εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει να κουνάει ασυναίσθητα, όπως λέει, το κεφάλι του αριστερά - δεξιά. Να ανησυχούμε;"

Απάντηση από παιδίατρο (6.1.2015)

"Αγαπητέ μπαμπά,

η ηλικία του παιδιού σας επιτρέπει στον παιδίατρό σας να μπορέσει με σχετική ευκολία να διαλευκάνει ως ένα βαθμό αν το φαινόμενο που μού περιγράφετε αποτελεί εκδήλωση νευρολογικού, ψυχιατρικού, ή συμπεριφορικού προβλήματος. Αυτό, με δεδομένο πως το παιδί σας είναι κατά τα άλλα φυσιολογικό αναπτυξιακά. Συνεπώς η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή μου είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας. Εκείνος θα πάρει λεπτομερές ιστορικό, και θα κάνει προσεκτική κλινική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης πλήρους νευρολογικής εξέτασης του παιδιού. Αυτό που θα έκανα εγώ μετά από αυτό θα ήταν να διακρίνω 3 περιπτώσεις:

1. Εάν από το ιστορικό και την εξέταση ήμουν βέβαιος πως πρόκειται για απλή συμπεριφορά χωρίς άλλα προβλήματα, θα περίμενα λίγο καιρό με την οδηγία να αγνοήσετε παντελώς το ζήτημα, και θα σάς ξαναέβλεπα σε 3-6 μήνες (δεδομένου πως δεν θα εμφανιζόταν κάποιο νέο σύμπτωμα στο μεταξύ). Εάν και τότε επέμενε το πρόβλημα, θα εκτιμούσα την ανάγκη για παιδοψυχολογική υποστήριξη ή άλλον ειδικό ανά περίπτωση.

2. Εάν από το ιστορικό δεν ήμουν βέβαιος, θα ζητούσα την εκτίμηση νευρολόγου κι ανάλογα τα αποτελέσματα θα προχωρούσαμε. Αυτό για την μικρότατη περίπτωση που οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε κάποιον τύπο επιληψίας (μην σάς τρομοκρατεί η λέξη, υπάρχουν πάμπολλοι τύποι, πολλοί εκ των οποίων καλοήθεις, και όλοι μπαίνουν κάτω από την λέξη “επιληψία”). Δεδομένου πως το ίδιο το παιδί αναφέρει πως έχει κινήσεις που δεν μπορεί να ελέγξει, θεωρώ πως η παραπομπή σε παιδονευρολόγο είναι πιθανότατα το ασφαλέστερο επόμενο βήμα.

3. Εάν από το ιστορικό και την εξέταση έβλεπα επιπλέον νευρολογικά ή άλλα ελλείμματα θα σάς παρέπεμπα άμεσα σε νευρολόγο, ενδεχομένως και επειγόντως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν από τα παραπάνω πως η επίσκεψή σας στον παιδίατρο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, παρότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι καλοήθεις.

Ελπίζω να σάς καθοδήγησα επαρκώς,"

με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.