facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

ΚΟΠ και αναπτυξη μωρου

Ερώτηση από ΒΑΣΙΑ32 (16.07.2014)

"Έχω μία κόρη 9 μηνών με ύψος 80εκ. και βάρος 9480. Έχει ΚΟΠ 3ου και 5ου βαθμού όταν γεννήθηκε και με την πάροδο του χρόνου πέφτει ο βαθμός παλλινδρόμησης. Η χημειοπροφύλαξη επηρεάζει την ανάπτυξη του βάρους της; Τις τελευταίες 15 ημέρες έχει πάρει μόνο 140γρ. και ανησυχώ. Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μήνα σε αυτή την ηλικία; Τον προηγούμενο μήνα πήρε 400γρ. Είναι καλά;"

Απάντηση από παιδίατρο (16.07.2014)

"Αγαπητή μαμά,

Ο μέσος όρος πρόσληψης βάρους για ένα παιδί 6 ως 9 μηνών είναι τα 450γρ/μήνα, ενώ μεταξύ 9 και 12 μήνες τα 360γρ/μήνα. Άρα τα 400 γραμμάρια που αναφέρετε είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο.

Η χημειοπροφύλαξη που αναφέρετε υποθέτω πως είναι κάποιο αντιβιοτικό - δεν υπάρχει άμεση σοβαρή συσχέτιση ανάμεσα στην χορήγηση αντιβιοτικού και ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους. Υπάρχει όμως συσχέτιση ανάμεσα στις νεφρικές νόσους και την μη καλή πρόσληψη βάρους. Όπως είπα και παραπάνω όμως δεν ακούγονται ανησυχητικά τα νούμερα.

Τώρα για το ύψος και το βάρος που μού δίνετε, όπως έχω γράψει και σε αρκετές άλλες απαντήσεις, ένα σετ μετρήσεων δεν μού λέει τόσα πολλά όσο η πορεία του παιδιού. Αυτό το καταλαβαίνετε και μόνη σας αφού ένα παιδί 9 μηνών 10 κιλά είναι “φυσιολογικό”, αν όμως τον προηγούμενο μήνα ήταν 12 κιλά τότε κάτι δεν πάει καλά. Είναι οι καμπύλες και η πορεία της ανάπτυξης που ερμηνεύουμε οι παιδίατροι, και όχι τόσο ένα μόνο σετ μετρήσεων.

Χαίρομαι που ο βαθμός της ΚΟΠ του παιδιού σας μειώνεται, αυτό βελτιώνει πολύ την πρόγνωσή της!

Δεν χρειάζεται να ζυγίζετε το παιδί σας κάθε εβδομάδα, ίσως ούτε κάθε μήνα. Το παιδί πρέπει να μετριέται και να ζυγίζεται από τον παιδίατρο στους τακτικούς του ελέγχους, εκτός αν ο ίδιος ο παιδίατρός σας έχει κάποιο λόγο να θέλει περισσότερες μετρήσεις. Προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο από το μικρό ιστορικό που μού δίνετε - παρόλ’ αυτά ο παιδίατρός σας πρέπει να αποφασίσει κάθε πότε θα μετριέται το παιδί σας.

Ελπίζω να βοήθησα,
πάντα στην διάθεσή σας,"

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.