facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κοξάκι κ έγκυος

Ερώτηση από Αναστασια1987(3.4.2019)

“Καλησπέρα,
Είμαι 6 εβδομάδων έγκυος κ ο ανιψιός μου είναι ενός κ έχει κοξάκι. Πριν εμφανίσει τα σπυράκια είχε πυρετό κ τον είχα αγκαλιά. Υπάρχει πρόβλημα; Πόσο πρέπει να προσέχω τώρα για να τον δω ξανά; ”

Απάντηση από παιδίατρο (3.4.2019)

“Αγαπητή μέλλουσα μητέρα,

δεν υπάρχει τρόπος να προφυλαχθείτε αναδρομικά - κοινώς, αν κολλήσατε, κολλήσατε. Οι πιθανότητες να βλαφθεί το έμβρυο (ΑΝ κολλήσατε) είναι μικρές μεν, υπαρκτές δε. Η δυσκολία εδώ είναι η πολύ πρώιμη κύηση: στον βαθμό που γνωρίζω δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε σε τόσο πρώιμη κύηση αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα στο έμβρυο. Παρόλ' αυτά, σάς προτείνω να κάνετε την ίδια ερώτηση στον γυναικολόγο σας. Ξαναλέω πως οι πιθανότητες είναι ΜΙΚΡΕΣ αλλά, υπαρκτές.

Για όσο είστε έγκυος είναι καλό να αποφεύγετε κάθε στενή επαφή (αγκαλιές, φιλιά, κλπ) με παιδιά προσχολικής ηλικίας (είτε φαίνονται άρρωστα είτε όχι), αλλά και με όποιον (παιδί ή μεγάλο) φαίνεται ή είναι άρρωστος.

Μπορείτε ασφαλώς να τον ξαναδείτε όταν το παιδί θα είναι εντελώς καλά, χωρίς πυρετό για τουλάχιστον κάποιες ημέρες. Η μετάδοση του ιού είναι σχετικά απρόβλεπτη μετά την πάροδο των συμπτωμάτων, συνήθως όμως δεν διαρκεί περισσότερο απο λίγες ημέρες.

Περιληπτικά:
- μικρές (αλλά υπαρκτές) πιθανότητες να έγινε κάτι
- αποφύγετε την επαφή με παιδιά προσχολικής ηλικίας
- ακόμα περισσότερο αποφύγετε το πολύ άγχος. Η ζωή είναι γεμάτη κινδύνους. Κάνουμε πάντα ό,τι μπορούμε, αλλά.. μέχρι εκεί.

Εύχομαι, και πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά. ”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.