facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κλαίει στον ύπνο του. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ερώτηση από Ελίσα (14.2.2015)

"Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα μωράκι 7μηνων, και έχει περίπου 2 μήνες που τις περισσότερες φορές μην πω κάθε βράδυ κλαίει στον ύπνο του, τρομάζει; Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό. Μέχρι χθες δεν είχα δώσει πολλή σημασία, αλλά χθες ούρλιαζε στον ύπνο του και η αλήθεια είναι πως έχω τρομάξει πολύ. Γιατί γίνετε αυτό και πως να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Συνεχίστε την υπέροχη δουλειά που κάνετε."

Απάντηση από παιδίατρο (17.2.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

είναι μάλλον δύσκολο να σάς δώσω μια ασφαλή απάντηση χωρίς να έχω δει το παιδί, καθώς υπάρχουν λίγες μόνο παθολογικές αιτίες που θα έκαναν αυτή την εικόνα, χωρίς άλλα προβλήματα. Το πιο πιθανό όμως είναι να πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε “νυχτερινούς τρόμους” (αν και το βλέπουμε περισσότερο σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας) - το παιδί ξυπνά κλαίγοντας γοερά, μοιάζει να μην έχει επαφή με το περιβάλλον (ακόμα και αν είναι εντελώς ξύπνιο), δεν απαντά στους γονείς του, και μετά από λίγα λεπτά σταματά, και τελικά ξανακοιμάται, ενώ την επόμενη μέρα δεν θυμάται το συμβάν. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο (κάτι που δεν μπορώ να σάς πω από εδώ), τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι - το φαινόμενο περνάει από μόνο του εντελώς, αν και τα παιδιά που κάνουν συχνά τέτοια επεισόδια φαίνεται πως σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο υπνοβασίας/υπνολαλίας και άλλων παραϋπνιών."

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.