facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Κενώσεις μωρού και ανησυχία στον ύπνο

Ερώτηση από Κωνσταντίνα (19.3.2017) 

“Καλημέρα, το μωρό μου είναι 6 εβδομάδων. Τις τελευταίες 2 μέρες έκανε κακάκια που είχαν μέσα κάτι καφέ κομματάκια πολύ μικρά αλλά όχι σε κάθε κένωση. Και τα κακάκια της μυρίζουν άσχημα σχεδόν κάθε φορά. Θηλάζω και της δίνω και φόρμουλα 2 φορές τη μέρα. Τι μπορεί να είναι; Η διατροφή μου; Επιπλέον, το βράδυ κοιμάται πολύ ανήσυχα στριφογυρίζει συνέχεια, κουνάει τα πόδια της σαν να την ενοχλεί κάτι και αερίζεται πολύ συχνά. Φαντάζομαι πονάει η κοιλίτσα της από τα αέρια. Δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι κολικοί, από αυτά που έχω διαβάσει δεν φαίνονται να είναι συμπτώματα κολικών. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω να έχει πιο ήσυχο ύπνο?”

Απάντηση από παιδίατρο (19.3.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

είναι αδύνατον από εδώ να απαντήσω ειδικά για το μωρό σας, καθώς χρειάζομαι πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μού δίνετε.

Σε γενικές γραμμές οι κενώσεις των μωρών που θηλάζουν δεν μυρίζουν άσχημα, και είναι κατά κανόνα κίτρινες με μικρά "σποράκια" μέσα, δηλαδή σαν μουστάρδα με σποράκια. Φυσιολογικά τα κόπρανα των βρεφών αλλάζουν πολλά χρώματα (όπως λέω, εκτός από μπλε και κόκκινο) ανάλογα με τα σάκχαρα και τις πρωτεΐνες που καταναλώνει η μητέρα. Η προσθήκη φόρμουλας στη συνταγή μπορεί να μπερδέψει τα πράγματα, καθώς η υφή και το χρώμα των κενώσεων μπορεί να αλλάζει απρόβλεπτα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την ανησυχία, πράγματι μπορεί κάτι στην διατροφή σας να προκαλεί αυξημένα αέρια στο παιδί σας κι αυτό να το ενοχλεί.

Ο καλύτερος τρόπος να το εντοπίσετε είναι να κρατήσετε για μια εβδομάδα ημερολόγιο του τι τρώτε εσείς (με ώρες) και να το αντιπαραβάλλετε με το τι έκανε το μωρό (πάλι με ώρες, π.χ. κοιμήθηκε καλά, ή είχε πολλά αέρια, ή έκλαιγε κλπ). Συνήθεις ύποπτοι είναι τα πολλά γαλακτοκομικά στη μητέρα, κάποια όσπρια και κάποια λαχανικά.

Παρόλ' αυτά το παιδί σας μπορεί να το ενοχλεί οτιδήποτε, και ποτέ δεν παρεμβαίνουμε στην διατροφή της μητέρας αν δεν έχουμε καλό λόγο. 

Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ εύκολα να σάς πω δοκίμασε το ένα ή το άλλο χωρίς να σάς έχω δει.

Παραμένω στην διάθεσή σας,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.