facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Κενώσεις μωρού και ανησυχία στον ύπνο
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Κενώσεις μωρού και ανησυχία στον ύπνο

Ερώτηση από Κωνσταντίνα (19.3.2017) 

“Καλημέρα, το μωρό μου είναι 6 εβδομάδων. Τις τελευταίες 2 μέρες έκανε κακάκια που είχαν μέσα κάτι καφέ κομματάκια πολύ μικρά αλλά όχι σε κάθε κένωση. Και τα κακάκια της μυρίζουν άσχημα σχεδόν κάθε φορά. Θηλάζω και της δίνω και φόρμουλα 2 φορές τη μέρα. Τι μπορεί να είναι; Η διατροφή μου; Επιπλέον, το βράδυ κοιμάται πολύ ανήσυχα στριφογυρίζει συνέχεια, κουνάει τα πόδια της σαν να την ενοχλεί κάτι και αερίζεται πολύ συχνά. Φαντάζομαι πονάει η κοιλίτσα της από τα αέρια. Δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι κολικοί, από αυτά που έχω διαβάσει δεν φαίνονται να είναι συμπτώματα κολικών. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω να έχει πιο ήσυχο ύπνο?”

Απάντηση από παιδίατρο (19.3.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

είναι αδύνατον από εδώ να απαντήσω ειδικά για το μωρό σας, καθώς χρειάζομαι πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μού δίνετε.

Σε γενικές γραμμές οι κενώσεις των μωρών που θηλάζουν δεν μυρίζουν άσχημα, και είναι κατά κανόνα κίτρινες με μικρά "σποράκια" μέσα, δηλαδή σαν μουστάρδα με σποράκια. Φυσιολογικά τα κόπρανα των βρεφών αλλάζουν πολλά χρώματα (όπως λέω, εκτός από μπλε και κόκκινο) ανάλογα με τα σάκχαρα και τις πρωτεΐνες που καταναλώνει η μητέρα. Η προσθήκη φόρμουλας στη συνταγή μπορεί να μπερδέψει τα πράγματα, καθώς η υφή και το χρώμα των κενώσεων μπορεί να αλλάζει απρόβλεπτα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την ανησυχία, πράγματι μπορεί κάτι στην διατροφή σας να προκαλεί αυξημένα αέρια στο παιδί σας κι αυτό να το ενοχλεί.

Ο καλύτερος τρόπος να το εντοπίσετε είναι να κρατήσετε για μια εβδομάδα ημερολόγιο του τι τρώτε εσείς (με ώρες) και να το αντιπαραβάλλετε με το τι έκανε το μωρό (πάλι με ώρες, π.χ. κοιμήθηκε καλά, ή είχε πολλά αέρια, ή έκλαιγε κλπ). Συνήθεις ύποπτοι είναι τα πολλά γαλακτοκομικά στη μητέρα, κάποια όσπρια και κάποια λαχανικά.

Παρόλ' αυτά το παιδί σας μπορεί να το ενοχλεί οτιδήποτε, και ποτέ δεν παρεμβαίνουμε στην διατροφή της μητέρας αν δεν έχουμε καλό λόγο. 

Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ εύκολα να σάς πω δοκίμασε το ένα ή το άλλο χωρίς να σάς έχω δει.

Παραμένω στην διάθεσή σας,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.