facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Καθυστέρηση στην μετάβαση στην στερεά τροφή και στην μάσηση

Ερώτηση από κα Παπαγιάννη (29.7.2014)

"Καλημέρα! Παρακαλώ πολύ για την συμβουλή σας στο θέμα της διατροφής του γιου μου. Είναι 16 μηνών και καθαρά λόγω δικής μου φοβίας έχουμε καθυστερήσει πολύ την μετάβαση στην στερεά τροφή και στην μάσηση, με αποτέλεσμα κάθε φορά που τρώει κάτι πιο σκληρό από το αλεσμένο φαγητό να το φτύνει. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ."

Απάντηση από παιδίατρο (29.7.2014)

"Αγαπητή μητέρα

 

είναι αλήθεια πως το παιδί σας στους 16 μήνες θα “έπρεπε” να τρώει κανονικό φαγητό (αυτό που ονομάζουμε “της οικογένειας”, δηλαδή ό,τι τρώτε κι εσείς), χωρίς φυσικά να υπονοώ πως θα βάλετε μπροστά στο παιδί μια μπριζόλα και θα του πείτε “φάε”. Το φαγητό πρέπει πάντα να είναι κομμένο σε μικρές μπουκίτσες, και τροφές που είναι ιδιαίτερα σκληρές (π.χ. παξιμάδια κλπ) πρέπει να μαλακώνονται κάπως (με νερό, λάδι ή μαγείρεμα).

Είναι λογικό το παιδί να έχει εγκατασταθεί στην ευκολία του, από όσα μού λέτε όμως και εκ του μακρόθεν, δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιο νευρολογικό πρόβλημα στο παιδί ή άλλη διαταραχή η οποία να δυσκολεύει την μάσηση και να είναι η πραγματική αιτία.

Αν υποθέσουμε πως το παιδί είναι κατά τα άλλα απολύτως υγιές, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε συνεπής. Δοκιμάστε την μετάβαση σαν να ξεκινάτε από την αρχή - επιλέξτε ένα γεύμα της ημέρας (προτείνω να αποφύγετε το βραδινό που είναι πιο κουρασμένο το παιδί), και σε αυτό το γεύμα δώστε του την τροφή του κομμένη σε μικρά κομματάκια, πολύ μαλακά, αντί του κλασικού πουρέ που τού δίνετε. Αν δεν φάει, δεν πειράζει. Μην στεναχωρηθείτε, μην επιμείνετε άσκοπα, μην το μαλώσετε, μην του τάξετε πράγματα — απλά ΜΗΝ τού δώσετε κάτι άλλο να φάει μέχρι το επόμενο γεύμα. Έτσι ελπίζουμε πως σιγα-σιγά θα μάθει πως το συγκεκριμένο γεύμα διαφέρει από τα άλλα. Όταν θα παίρνει πάνω από το μισό με αυτό αυτόν τον τρόπο, τότε θα αλλάξετε ακόμα ένα γεύμα.

ΜΗΝ περιμένετε πως το παιδί σας θα συνηθίσει άμεσα και εύκολα. Εσείς να παραμείνετε συνεπής και ήρεμη, και με το πέρασμα των εβδομάδων η αλλαγή θα τελεστεί!

Αν αυτή η μέθοδος αποτύχει καθώς ενδέχεται το παιδί σας να υπομένει την πείνα και να τρώει διπλά στο επόμενο γεύμα-πουρέ, τότε (δλδ μετά από 4-6 εβδομάδες αποτυχίας) θα πρέπει να κάνετε όλα τα γεύματα τέτοιου τύπου ώστε να συνειδητοποιήσει πως δεν έχει και πολλές επιλογές…

Παρακαλώ θερμά να σημειώσετε πως παραπάνω σάς προτείνω δύο μεθόδους που έχουν φανεί να λειτουργούν με πολλά παιδία σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως θα λειτουργήσουν με το δικό σας παιδί και την δική σας οικογένεια. Αυτές οι μεταβάσεις απαιτούν χρόνο, υπομονή και ΣΥΝΕΠΕΙΑ, και συνήθως απαιτούν συχνές επισκέψεις στον παιδίατρο για καθοδήγηση, κάτι που από εδώ χωρίς να σάς γνωρίζω προσωπικά δεν μπορώ να κάνω.

Ελπίζω να βοήθησα,

με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης"

 

 


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.