facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Κάθε πότε πρέπει να γίνονται τα εμβόλια;
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται τα εμβόλια;

Ερώτηση από maria (8.4.2017)

“Έχω παιδί 7 μηνών. Από 2 μηνών κάθε μήνα ο παιδίατρός μας έκανε εμβόλιο. Τώρα μας πήγε κάθε 2 μήνες να κάνουμε εμβόλιο μέχρι δύο ετών. Αυτό είναι σωστό;”

Απάντηση από παιδίατρο (8.4.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού δίνει χρονικά διαστήματα μέσα στα οποία πρέπει να γίνουν κάποια εμβόλια. Ως εκ τούτου ο κάθε παιδίατρος επιλέγει συνήθως κάποιο πρόγραμμα που τού επιτρέπει, κατά την κρίση του, να ελέγχει και την ανάπτυξη του παιδιού. Οι επισκέψεις είναι πάντα συχνότερες τον πρώτο χρόνο της ζωής (και ιδίως το πρώτο εξάμηνο), και σύμφωνες με την ταχύτατη ανάπτυξη του παιδιού. Όσο αυτό μεγαλώνει, ο ρυθμός μεταβολών αλλάζει, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να το βλέπει τόσο συχνά. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι τακτικοί έλεγχοι (που κατά κανόνα, αλλά όχι πάντα, περιλαμβάνουν και εμβολιασμό) είναι: 15 ημερών, 30 ημερών, 2, 4, 6, 9 (χωρίς εμβόλιο), 12, 15, 18, 24 μηνών, 2,5 ετών (30 μηνών), 3 ετών (36 μηνών), και μια φορά τον χρόνο μέχρι την ενηλικίωση (το αργότερο ως τα 21). 

Τώρα, στην Ελλάδα οι περισσότεροι παιδίατροι (αλλά και οι περισσότεροι γονείς, όπως διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη επιστρέφοντας από την Αμερική), επιλέγουν να "σπάνε" τους εμβολιασμούς, κάνοντας ένα-ένα τα εμβόλια του πρώτου χρόνου (που είναι αρκετά), αντί να τα κάνουν όλα μαζί σε μία επίσκεψη (κάτι που όχι μόνο δεν βλάπτει το ΥΓΙΕΣ παιδί, αλλά προτείνεται κιόλας). Έτσι, η συχνότητα των επισκέψεων μεταβάλλεται. 

Προσωπικά, στους γονείς που το παιδί τους δεν έχει κάποια αντένδειξη και δεν ανησυχώ για παρενέργειες, δίνω (πλέον) την επιλογή στους εμβολιασμούς, με την έννοια ότι θα γίνουν όλα εγκαίρως μεν, αλλά σε περισσότερες επισκέψεις από όσες πραγματικά χρειάζονται. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι επιλέγουν αντί να κάνουν από 3 εμβόλια (1 πόσιμο, και 2 ενέσιμα) στην επίσκεψη των 2, 4 και 6 μηνών (και μετά να τους ξαναδώ στους 9 μήνες, χωρίς εμβόλιο τότε, και ύστερα στους 12 μήνες), να κάνουν από ένα εμβόλιο ανά μήνα (2, 3, 4, 5, 6, 7 μήνες). Το ίδιο επιλέγουν οι περισσότεροι και στους 12 μήνες (που τα εμβόλια είναι 3-4 και μπορούν με ασφάλεια να γίνουν όλα μαζί), οπότε αντί να κάνουν μία επίσκεψη στους 12, μία στους 15 και μία στους 18 μήνες, κάνουν 12, 13, 15, 16, 18 κλπ. 

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως δεν υπάρχει "σωστό" και "λάθος". Υπάρχει μόνο το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών με τα περιθώρια που δίνει σε γονείς και παιδιάτρους, και η πρόθεση του παιδιάτρου και της οικογένειας. Δεν μπορώ να πω ειδικά για το παιδί σας, καθώς δεν γνωρίζω ποιά εμβόλια σκοπεύει να κάνει πότε ο παιδίατρός σας, όμως δεν μού κάνει καμία απολύτως εντύπωση να υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ειδικά όταν ο παιδίατρος επιλέγει (για ιατρικούς ή διαχειριστικούς λόγους) να "σπάσει" τα εμβόλια. Σίγουρα δεν βλάπτεται το παιδί σας, και αν ανήκετε στην μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γονέων, δεν... "στεναχωριέστε" κι εσείς με τις "πολλές" βελόνες.

Αν με ρωτάτε καθαρά ιατρικά, πιστεύω πως τα εμβόλια στα υγιή παιδιά πρέπει και μπορούν να γίνονται όλα μαζί. Είναι οικονομικότερο για τους γονείς, δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο το παιδί, και στην πραγματικότητα ο κίνδυνος παρενεργειών (πυρετού, τοπικής αντίδρασης κλπ) αλλάζει ελάχιστα (π.χ. πηγαίνει από το 5% για τον πυρετό, στο 8% περίπου). Τώρα, για τις σπανιότερες (σπανιότατες για την ακρίβεια) και σοβαρότερες παρενέργειες των εμβολίων, ο κίνδυνος ΔΕΝ μεταβάλλεται σημαντικά με τους πολλαπλούς εμβολιασμούς. Όσο για το επιχείρημα "αν μού κάνει κάποια αλλεργία, πώς θα ξέρω σε ποιό εμβόλιο την έκανε", οι αλλεργικές αντιδράσεις σε εμβολιασμούς είναι τόσο σπάνιες, που δεν έχει καν νόημα και αξία να συζητάμε σχετικά. 

Ελπίζω να σάς κατατόπισα.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.