facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ιδρώτας στον ύπνο του και άπνοια

Ερώτηση από Dina (23.3.2015)

"Καλησπέρα σας..Έχω ένα αγοράκι 5,5 χρονών..Τη νύχτα μετά από κανένα μισάωρο που τον έχει πάρει ο ύπνος ιδρώνει στο λαιμό, λίγο μπροστά, αυχένα και πλάτη..Τον σκουπίζω με μια πετσέτα και αυτό ήταν.. Δεν ιδρώνει μετά για την υπόλοιπη νύχτα.. Επίσης ροχαλίζει πάρα πολύ και δυνατά σα μεγάλος άνθρωπος..Βέβαια έχει υπερτροφικές αμυγδαλές από 2 χρονών και πολλές νύχτες έχει άπνοια..Ο ιδρώτας υπάρχει περίπτωση να οφείλεται στην άπνοια;; Ή πρέπει να ανησυχώ;; Επιπλέον τρώει τα πάντα και σε ποσότητα αλλά τα κιλά του είναι 19.700..Να ανησυχώ;"

Απάντηση από παιδίατρο (23.3.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

όλα τα ζητήματα που μού αναφέρατε απαιτούν επίσκεψη σε παιδίατρο - μόνο με καλή κλινική εξέταση και ιστορικό, αλλά και από την μελέτη των καμπύλων ανάπτυξης του παιδιού σας μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα σχετικά.

Σε γενικές γραμμές, ναι, μπορεί να προκύψει σοβαρό πρόβλημα υγείας από το διαρκές "ροχαλητό" και τις "άπνοιες" που αναφέρετε, εφόσον πρόκειται πράγματι για άπνοιες. Δεν είναι επείγον, αλλά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λύσετε σχετικά γρήγορα. Η υπνική άπνοια, ή η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, ακόμη και αν οφείλεται σε υπερτροφικές αμυγδαλές ή/και αδενοειδή, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιολογικά ή άλλα προβλήματα.

Σχετικά με το φαγητό του παιδιού σας, δεν μπορώ να σάς βοηθήσω από εδώ με τα λίγα που μού λέτε, δυστυχώς.

Τα επεισόδια ιδρώτα σε αυτή την φάση δεν με ανησυχούν, και πάλι όμως, αν ήταν κάτι που επέμενε πολύ, υπάρχει ένας βασικός έλεγχος που πρέπει να γίνει προκειμένου να αποκλειστούν κάποια σχετικά σπάνια νοσήματα που μπορεί να εμφανιστούν με αυτόν τον τρόπο.

Περιληπτικά, ο καταλληλότερος για τις συγκεκριμένες απορίες σας είναι ο παιδίατρός σας. Αν δεν έχετε έναν σταθερό παιδίατρο, σάς προτείνω να επιλέξετε έναν, και να τον επισκέπτεστε τακτικά."

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782

Ερώτηση από Dina (24.3.2015)

"Καλησπέρα.. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι επιπλέον..Πέρσι το καλοκαίρι τον χειρουργήσαμε υδροκήλη στη δεξιά πλευρά και φέτος θα κάνουμε το αριστερό μετά από την αφαίρεση αμυγδαλών φυσικά διότι δυο παιδίατροι μας έχουν πει πως αυτό επείγει πιο πολύ από την υδροκήλη...Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: αν υπήρχε κάτι σοβαρό στην υγεία του παιδιού στις εξετάσεις πέρσι πριν την εγχείρηση δεν θα έδειχναν κάτι; Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και για την κατανόησή σας."

Απάντηση από παιδίατρο (24.3.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

Όσο για αυτά που με ρωτάτε τώρα, είναι αδύνατον από εδώ να σάς πω ποιά επέμβαση πρέπει να γίνει πρώτη, και αν πρέπει να γίνει. Όσο για τις προεγχειρητικές εξετάσεις, όπως με όλες τις εξετάσεις, αποτελούν φωτογραφίες του οργανισμού ενός παιδιού (ή ενήλικα), και καμία από αυτές δεν εξασφαλίζει το μέλλον. Οι εξετάσεις γίνονται πάντα ως συμπλήρωμα στην κλινική εκτίμηση ενός ασθενούς, είτε για να επιβεβαιώσουν, είτε για να απορρίψουν μια πιθανή διάγνωση, ενώ υπάρχουν και κάποιες που γίνονται προληπτικά (όπως ο προεγχειρητικός έλεγχος), για λόγους ασφαλείας. Εκείνες οι εξετάσεις λοιπόν έγιναν για να ελεγχθεί η ασφάλεια του παιδιού για την επέμβαση. Δεν έχετε λόγο να τις επαναλάβετε, εκτός αν υπάρχει κλινική ένδειξη. Αυτές είναι αποφάσεις των γιατρών σας, και σάς προτείνω να αποφύγετε κάθε συμβουλή τρίτου, από εδώ ή αλλού, καθώς κανείς δεν ξέρει το παιδί σας όπως οι γιατροί που το παρακολουθούν. Αν για δικούς σας λόγους θέλετε δεύτερες γνώμες, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό, ο οποίος μόνο αφού εξετάσει το παιδί και το ιστορικό του, θα μπορούσε ποτέ να σάς απαντήσει υπεύθυνα.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να σάς δώσω πιο σαφείς απαντήσεις, παρότι καταλαβαίνω πολύ καλά την αγωνία σας."


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.