facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θηλασμός, η πρώτη μου επιλογή

Θηλασμός, η πρώτη μου επιλογή

Θηλασμός, η πρώτη μου επιλογή
Η διαδικασία του θηλασμού είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις μητέρες και ειδικά μετά τον πρώτο τους τοκετό.  Ψυχολογικοί και προσωπικοί παράγοντες ή ακόμα και θέματα υγείας απομακρύνουν την δυνατότητα του θηλασμού. Όμως, ο θηλασμός είναι μείζονος σημασίας καθώς έχει αναρίθμητα οφέλη.

Το μητρικό γάλα:

  • Γίνεται ευκολότερα αποδεκτό από τον οργανισμό του μωρού καθώς είναι πιο εύπεπτο από το γάλα του εμπορίου.  
  • Δεν προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία, είναι πάντα αποστειρωμένο και βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού καθώς παρέχει αντισώματα  και αντιμολυσματικούς παράγοντες.
  • Ευνοεί την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους αφού είναι πλούσιο σε ορμόνες και σε θρεπτικά συστατικά στην αναλογία που χρειάζονται.

Φυσικά, τα οφέλη δεν περιορίζονται στα παραπάνω, καθώςτα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τερηδόνα, παχυσαρκία, αλλεργίες, αναπνευστικά και νεφρικά προβλήματα καθώς και παιδικό διαβήτη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως και για την ίδια την μητέρα ο θηλασμός είναι ευεργετικός:

  • Είναι αποδεδειγμένο πως η γαλουχία προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στις ωοθήκες και στη μήτρα.
  • Προστατεύει την υγεία των οστών και τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα ενώ παράλληλα βοηθάει στο να συσταλθεί η μήτρα και επιταχύνει την επάνοδό της στη φυσική της θέση και στο φυσικό της μέγεθος.
  • Βοηθάει στην πιο άμεση απώλεια των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης.
  • Τέλος, ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό πλεονέκτημα .Ο θηλασμός αποτελεί το πρωταρχικό και πιο ισχυρό μέσο, για  την σύσφιξη του δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους.

 

Γράφτηκε από: Σοφία Παυλάκη
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.