facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θηλασμός εφόσον έχω καπνίσει στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Magda (24.7.2014)

"Γεια σας! Είμαι στο μήνα μου, αλλά έχω την κακή συνήθεια του καπνίσματος, την οποία δεν αποχωρίστηκα ούτε στην εγκυμοσύνη.. Ωστόσο, θέλω να θηλάσω το μωράκι μου όταν γεννήσω.. Ισχύει ότι δεν κάνει; Τι μπορώ να κάνω;"

Απάντηση από παιδίατρο (25.7.2014)

"Αγαπητή μέλλουσα μαμά,

το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για κάποιες επιπλοκές του νεογνού (όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος κλπ), αλλά και για την μετέπειτα ζωή του παιδιού σας (άσθμα, διάφορες άλλες παθήσεις). Η συνέχιση του καπνίσματος μετά την γέννηση του παιδιού αυξάνει τον κίνδυνο για ακόμα περισσότερες επιπλοκές (όπως άσθμα (επιπλέον του προαναφερθέντος κινδύνου!), ωτίτιδες, βρογχιολίτιδα και άλλα προβλήματα).

Σάς προτείνω ανεπιφύλακτα να διακόψετε το συντομότερο το κάπνισμα - ποτέ δεν είναι αργά! Μιας και δεν γνωρίζω απο ποιά περιοχή της Ελλάδας γράφετε, δεν μπορώ να σάς κατευθύνω επακριβώς σε υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος. Γνωρίζω πάντως πως και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν σημεία να σάς βοηθήσουν και με υποκατάσταση, και με ψυχολογική υποστήριξη. Ο εθισμός στην νικοτίνη μπορεί να παρομοιαστεί φαρμακολογικά μόνο με τον εθισμό στην ηρωίνη (τόσο, που τα προγράμματα απεξάρτησης απο την ηρωίνη έχουν καλύτερα αποτελέσματα απο τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος!).

Με όλα αυτά προσπαθώ να σάς πω πως έχετε μπροστά σας έναν μεγάλο εχθρό τόσο της δικής σας υγείας, όσο και του παιδιού σας.

Για να έρθω όμως στην ερώτησή σας, το κάπνισμα στην μητέρα ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη στον θηλασμό. Μπορείτε να θηλάσετε κανονικά. Αυτοί που υποστηρίζουν την αποφυγή του θηλασμού στις μητέρες που καπνίζουν κάνουν την υπόθεση πως οι ποσότητες κάποιων ουσιών του τσιγάρου που μπορεί να ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα μητέρων που καπνίζουν είναι ικανές να προκαλέσουν βλάβη στο νεογνό. Αυτή η υπόθεση αν και λογική, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα κι έτσι το κάπνισμα επαναλαμβάνω ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη για τον θηλασμό. Αντιθέτως, το γάλα σας παραμένει η καλύτερη και ιδανική τροφή για το παιδί σας, ασχέτως αν καπνίζετε ή όχι.

Επισυνάπτω μια σημαντική παραπομπή στα Αγγλικά πάνω στο ερώτημά σας ακριβώς. Θα δείτε πως ενώ τα παιδιά μητέρων που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπνευστικές παθήσεις, τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν τα οποία θηλάζουν, έχουν λιγότερο κίνδυνο από τα βρέφη μητέρων που καπνίζουν και δεν θηλάζουν τα βρέφη τους!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο,

πάντα στην διάθεσή σας,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP"

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.