facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θηλασμός από το ένα στήθος ή και από τα δύο κάθε φορά;

Ερώτηση από angel marg (15.2.2016)

“Καλησπέρα. Έχω γεννήσει εδώ και 5 μήνες και ακόμα θηλάζω αλλά ο μικρός τρώει 5 λεπτά στο κάθε στήθος όχι πάντα και κάθε δυόμιση ώρες....τον βάζω για παραπάνω αλλά δεν θέλει. Κάνω καλά; Εν τω μεταξύ, έχω άλλα 2 παιδία.”

Απάντηση από παιδίατρο (15.2.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

αρχικά συγχαρητήρια για την επιμονή σας στον θηλασμό παρά το αυξημένο έργο σας (με άλλα δύο παιδιά). Ένα παιδί που έχει μάθει να θηλάζει, πράγματι μπορεί να αδειάσει το στήθος σε 5-7 λεπτά, οπότε η διάρκεια του θηλασμού δεν με προβληματίζει. Παρόλ' αυτά, ο θηλασμός και από τα δύο στήθη είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο τις πρώτες ημέρες της ζωής, και μέχρι να "έρθει το γάλα". Συνεπώς, όχι, το παιδί σας πρέπει να θηλάζει από το ένα στήθος τη φορά, και το στήθος σας θα προσαρμοστεί στην ποσότητα που πρέπει να παράγει. Είναι αναμενόμενο αρχικά το παιδί να μην χορταίνει και να θέλει να τρώει πιο συχνά (καθώς θα τρώει μόνο από το ένα στήθος), αλλά αυτό θα διορθωθεί μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες.

Δεδομένου πως το παιδί σας τρώει στερεές τροφές, ο θηλασμός μπορεί να είναι συμπληρωματικός μετά τα γεύματα, άρα ένα στήθος θα πρέπει να φτάνει, αλλά και ως αποκλειστικό γεύμα σε κάποια γεύματα (συνήθως το πρωινό). Φαντάζομαι από όσα λέτε πως ακόμη ξυπνά για να φάει μέσα στην νύχτα, κάτι που επίσης μπορείτε να διακόψετε, καθώς μετά τα 5.5 κιλά (περί τους 3 μήνες της ζωής) το γεύμα μέσα στην νύχτα είναι μαθημένη συμπεριφορά και δεν εξυπηρετεί θερμιδικές ανάγκες (εκτός των φάσεων ταχείας ανάπτυξης, growth spurts, οι οποίες δεν κρατούν περισσότερο από 2-4 ημέρες, και συμβαίνουν ανά λίγες εβδομάδες τους πρώτους μήνες της ζωής).

Ελπίζω να σάς βοήθησα,”

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.