facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Θηλασμός από το ένα στήθος ή και από τα δύο κάθε φορά;

Ερώτηση από angel marg (15.2.2016)

“Καλησπέρα. Έχω γεννήσει εδώ και 5 μήνες και ακόμα θηλάζω αλλά ο μικρός τρώει 5 λεπτά στο κάθε στήθος όχι πάντα και κάθε δυόμιση ώρες....τον βάζω για παραπάνω αλλά δεν θέλει. Κάνω καλά; Εν τω μεταξύ, έχω άλλα 2 παιδία.”

Απάντηση από παιδίατρο (15.2.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

αρχικά συγχαρητήρια για την επιμονή σας στον θηλασμό παρά το αυξημένο έργο σας (με άλλα δύο παιδιά). Ένα παιδί που έχει μάθει να θηλάζει, πράγματι μπορεί να αδειάσει το στήθος σε 5-7 λεπτά, οπότε η διάρκεια του θηλασμού δεν με προβληματίζει. Παρόλ' αυτά, ο θηλασμός και από τα δύο στήθη είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο τις πρώτες ημέρες της ζωής, και μέχρι να "έρθει το γάλα". Συνεπώς, όχι, το παιδί σας πρέπει να θηλάζει από το ένα στήθος τη φορά, και το στήθος σας θα προσαρμοστεί στην ποσότητα που πρέπει να παράγει. Είναι αναμενόμενο αρχικά το παιδί να μην χορταίνει και να θέλει να τρώει πιο συχνά (καθώς θα τρώει μόνο από το ένα στήθος), αλλά αυτό θα διορθωθεί μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες.

Δεδομένου πως το παιδί σας τρώει στερεές τροφές, ο θηλασμός μπορεί να είναι συμπληρωματικός μετά τα γεύματα, άρα ένα στήθος θα πρέπει να φτάνει, αλλά και ως αποκλειστικό γεύμα σε κάποια γεύματα (συνήθως το πρωινό). Φαντάζομαι από όσα λέτε πως ακόμη ξυπνά για να φάει μέσα στην νύχτα, κάτι που επίσης μπορείτε να διακόψετε, καθώς μετά τα 5.5 κιλά (περί τους 3 μήνες της ζωής) το γεύμα μέσα στην νύχτα είναι μαθημένη συμπεριφορά και δεν εξυπηρετεί θερμιδικές ανάγκες (εκτός των φάσεων ταχείας ανάπτυξης, growth spurts, οι οποίες δεν κρατούν περισσότερο από 2-4 ημέρες, και συμβαίνουν ανά λίγες εβδομάδες τους πρώτους μήνες της ζωής).

Ελπίζω να σάς βοήθησα,”

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.