facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η όραση του μωρού μου

Η όραση του μωρού μου

Η όραση του μωρού μου

Τους πρώτους μήνες η δυνατότητα του μωρού να εστιάζει σε κάποιο αντικείμενο περιορίζεται στην απόσταση των 25-45 εκατοστών από το πρόσωπό του.

Η κίνηση των ματιών του πολλές φορές είναι ανεξάρτητη με αποτέλεσμα το μωρό να δίνει την εντύπωση, ότι αλληθωρίζει (διόφθαλμη όραση). Το βλέμμα του περιπλανάται γενικότερα στον χώρο, ανεξάρτητα από την κίνηση του κεφαλιού του.

Αντιδρά στο έντονο φως τρεμοπαίζοντας τα μάτια του, την ικανότητα όμως να προστατέψει τα μάτια του την αποκτά από τον δεύτερο μήνα της ζωής του..

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, το όργανο με το οποίο το παιδί διακρίνει τα χρώματα, δεν είναι ανεπτυγμένος τον πρώτο μήνα ζωής του, ενώ οι κόρες των ματιών του αρχίζουν να μεγαλώνουν μόλις γίνει δύο εβδομάδων. Την προσοχή του την κεντρίζουν αντικείμενα με έντονους χρωματισμούς, όπως το κόκκινο, το γαλάζιο, το πράσινο και οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις, ανοιχτών και σκούρων χρωμάτων και ασπρόμαυρα μοτίβα.

Το οπτικό πεδίο του μωρού διευρύνεται στο δεύτερο τρίμηνο της ζωής του. Δύο είναι τα κύρια ερεθίσματα που προκαλούν το οπτικό του πεδίο: η κίνηση και το ανθρώπινο πρόσωπο. Από τον 4ο ως τον 6ο μήνα τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν τρισδιάστατη όραση, απαραίτητη για να μπορούν να κινηθούν και να περπατήσουν.

Για να ελέγξετε την ικανότητα του μωρού σας να εστιάζει σε ένα αντικείμενο, το πλησιάζετε κοντά του σε απόσταση 25 εκατοστά και παρακολουθείτε την ανταπόκρισή του στο χαμόγελο, στους μορφασμούς και στις κινήσεις του προσώπου του.

Για να αναπτύξετε την όραση του μωρού σας προμηθευτείτε αντικείμενα που ερεθίζουν το οπτικό νεύρο. Δείξτε του φωτογραφίες με πρόσωπα ή ανθρώπινες μορφές και δείξτε του παραμύθια με έγχρωμες χαρούμενες εικόνες, τα οποία θα του τα διαβάζετε.

Για να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον και να μάθει να εστιάζει την προσοχή του σε συγκεκριμένα πράγματα, κρεμάστε μια φωτογραφία στην κούνια του ή κρεμάστε ακίνδυνα παιχνίδια με ζωηρά χρώματα σε απόσταση 25 εκατοστών περίπου ή κι ένα καθρεφτάκι που θα κοιτά το πρόσωπό του, αναγνωρίζοντας σιγά σιγά ότι είναι η δική του αντανάκλαση.

 

www.emedi.gr

 

Βιβλιογραφία

Σχέσεις στοργής, Αναστασία Λύρα, Εκδ. Care direct

Σαββούλα Μάλλιου
Γράφτηκε από: Σαββούλα Μάλλιου
Παθολόγος - Ογκολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: sevvimalliou@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.