facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η τριών χρονών κόρη μου αρνείται να φάει

Ερώτηση από Έστερ (22.8.2016)

“Η σχεδόν 3 χρονών κόρη μου (06/10/2013) αρνείται να φάει. Τρώει δυο - τρία φαγητά μακαρόνια, κεφτεδάκια, τραχανά και χυλοπίτες. Δε ζητάει από μόνη της να φάει ποτέ. Έχω κουραστεί να την κυνηγώ για να φάει. Θα μου πείτε «μην την κυνηγάς άστη να πεινάσει» αλλά δε μπορώ να την έχω όλη μέρα νηστική. Το μόνο που ζητάει είναι γάλα. Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση από παιδίατρο (22.8.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

όπως απάντησα και στην αμέσως προηγούμενη μητέρα, η απάντηση εξατομικεύεται, ανάλογα το παιδί, και για να είμαι ειλικρινής, ανάλογα τους γονείς.

Προφανώς και η λύση που σάς έχουν προτείνει "άσε την να πεινάσει" είναι η πιο λογική για ένα υγιές παιδί, όμως δεν μπορεί να δουλέψει σε γονείς με υπέρμετρο άγχος.

Μπορεί να μην σάς ενθουσιάσει αυτό που θα σάς πω, αλλά νιώθω πως το φαγητό έχει γίνει ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ σας, και αν αυτό δεν λυθεί και δεν διακοπεί, τα προβλήματα θα είναι μόνιμα.

Εφόσον το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, για την ώρα το όλο θέμα μοιάζει μάλλον ασήμαντο, να είστε σίγουρη όμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών μεγαλώνει για να αποκτήσει προβλήματα διατροφής που μπορεί να είναι από ήπια προς μέτρια (παχυσαρκία), ως σοβαρότερα (βουλιμία, ανορεξία, άλλες διαταραχές πρόσληψης τροφής) - αυτό δεν σημαίνει πως μόνο αυτά τα παιδιά έχουν πρόβλημα, ούτε πως όλα αυτά τα παιδιά θα αποκτήσουν κάποιο πρόβλημα. Απλώς σημαίνει πως είναι παράγοντας κινδύνου.

Τώρα, θα σάς ξαναπώ πως από τα λίγα που μού λέτε, ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι να αποδεσμευθεί το φαγητό από την μεταξύ σας σχέση. Το πώς επιτυγχάνεται αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, και απαιτεί αρκετές επισκέψεις στον παιδίατρο, με συζήτηση, τακτικούς ελέγχους (ανά δίμηνο ή και ανά μήνα στην αρχή), και διαρκεί αρκετό καιρό (από εβδομάδες ως μήνες). Εφόσον ένας γονιός είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα, το πρόβλημα λύνεται πάντα, και χωρίς εξαιρέσεις.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.