facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 6250

Η θέση & η στάση του πατέρα στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού

Η θέση & η στάση του πατέρα στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού

Η θέση & η στάση του πατέρα στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού

Ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό είναι πολύ σημαντικός όπως εξίσου σημαντική και αλληλένδετη είναι η παρουσία και η στάση του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Στη διαμόρφωση ενός θετικού ή αρνητικού ρόλου υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες όπως η ηλικία του ζευγαριού, η υγεία, η μόρφωση, η κοινωνική και οικονομική θέση, η ψυχολογική κατάσταση κ.α.

Ο άνδρας και η γυναίκα βρίσκονται σε δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μόνο αν το βιολογικό και ψυχολογικό χάσμα που τους χωρίζει γεφυρωθεί με αμφίπλευρη προσπάθεια κατανόησης και τρυφερότητας ή και με εξωγενή βοήθεια αν χρειαστεί, τότε θα έχουμε έναν επιτυχημένο θηλασμό, πλήρη και σε βάθος χρόνου.

Οι σημαντικές ορμονικές και σωματικές αλλαγές της εγκύου τροφοδοτούν συναισθηματικές εντάσεις που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη. Επι-δημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι το 24% των γυναικών που αποκτούν παιδί αναμένεται να εμφανίσουν κάποια μορφή κατάθλιψης μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Αν και η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο ωραίες περιόδους στη ζωή της γυναίκας, είναι όμως και μια περίοδος «κρίσης». Μία κρίση ταυτότητας που για να ξεπεραστεί χρειάζεται να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός της σχέσης της εγκύου με το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον- ιδιαίτερα με τη μητέρα της- αλλά και με το σύντροφό της.

Η μητρότητα είναι ένα βήμα που διανύει η γυναίκα από την αυτόνομη μοναδική και προσδιορισμένη ύπαρξή της σε μια άλλη κατάσταση όπου αναπαράγει την εικόνα της σε ένα παιδί που θα προκύψει από το σώμα της και μαζί του έκτοτε θα έχει μια μοναδική σχέση που δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στη ζωή της.

Αλλά και ο σύντροφος που θα γίνει πατέρας περνάει «κρίση». Οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας του δε γίνονται πάντα αποδεκτές.

Οι αλλαγές στα συναισθήματα της συντρόφου του δημιουργούν άγχος κι ανασφάλεια κι όταν η δυαδική σχέση γίνει τριαδική η ενασχόληση της μητέρας με το βρέφος μπορεί να εκληφθεί ως εγκατάλειψη του ίδιου και να αποξενωθεί. Πώς μπορούμε όμως να βοηθήσουμε στην αποδραματοποίηση και την εξομάλυνση των αλλαγών ώστε να υπάρξει αρμονία στο ζευγάρι που θα βοηθήσει ανάμεσα στα άλλα και το σημαντικό θέμα του θηλασμού;

Ας δούμε μία μελέτη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου όπου έγινε καταγραφή των επιθυμιών - προσδοκιών της εγκύου.

Μελέτες έδειξαν βελτίωση του αποτελέσματος και της διάρκειας του θηλασμού όταν υπήρχε «πρώιμη» δερματική επαφή μητέρας-μωρού. Ακόμα αυτή η πρώτη οπτική επαφή έχει τεράστια σημασία για την ενδυνάμωση της σχέσης μητέρας, πατέρα και παιδιού.


Thilasmos

Όπως βλέπουμε το 95% των εγκύων εξέφρασε την επιθυμία να θηλάσει. Εδώ τίθεται το ερώτημα εάν σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό γυναικών υπάρχει σχεδόν «έμφυτη» η επιθυμία του θηλασμού, θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά για το τι συμβαίνει στην πορεία και αυτό το ποσοστό μειώνεται δραματικά. Ακολούθως το 93% επιθυμούσε το μωρό να βρίσκεται μαζί στο δωμάτιο. Είναι αυτονόητο το πόσο αυτό βοηθά το θηλασμό. Ακόμα μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξη παιδιών που είχαν παραμείνει κοντά στη μητέρα σε σύγκριση με εκείνα που είχαν στερηθεί την παρουσία της και αυτό γινόταν εμφανές αργότερα κυρίως στην ομιλία του παιδιού. Τρίτη στη σειρά των προσδοκιών με 89% ήταν η τοποθέτηση του νεογέννητου πάνω στην κοιλιά της μητέρας.

Το 78% θα ήθελε να είναι κοντά ο σύντροφος σε κάποια από τις φάσεις ή σε όλη τη διάρκεια τοκετού. Μελέτες στη Φινλανδία έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν κοντά το σύντροφό τους θήλασαν περισσότερο και ο πατέρας αφιέρωνε περισσότερο χρόνο στο παιδί τους. Μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι από τους πατέρες που ήταν συμμετοχικοί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μόνο 19% είχε αναπτύξει αργότερα κυριαρχική στάση μέσα στην οικογένεια σε αντίθεση με τους μη συμμετέχοντες που το ποσοστό ανέβαινε στο 49%. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός σε όλες τις φάσεις της εξελικτικής διαδικασίας μιας εγκυμοσύνης. Για να είναι όμως θετικός και υποστηρικτικός ο πατέρας θα πρέπει να είναι ενημερωμένος. Χρειάζεται διεπιστημονική συνεργασία που θα προσφέρει στο ζευγάρι ενημέρωση και στήριξη ψυχολογική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μη ξεχνάμε αυτό που είχε πει ο Αβέκηνας γιατρός στην αρχαιότητα ότι «η θεραπεία ξεκινάει με το λόγο».

  

Άλλες πληροφορίες

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.