facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η βιολογική διατροφή και η σημασία της για τα παιδιά

Βιολογική διατροφή στα παιδιά

Βιολογική διατροφή στα παιδιά

Η σωστή διατροφή έχει αναγνωριστεί πλέον, ως ο θεμέλιος λίθος στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Τα τελευταία 20 χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει επενδύσει μεγάλο κομμάτι της ερευνητικής προσπάθειας στη διερεύνηση αυτής της σχέσης. Εξέχουσα θέση, εδώ, κατέχει ο τομέας των βιολογικών (οργανικών) καλλιεργειών, της βιολογικής κτηνοτροφίας και των, παραγομένων από αυτές, βιολογικών τροφίμων.

Πώς ορίζεται όμως η έννοια της βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας;

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακολουθεί τη «φυσική» διαδικασία τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην εκτροφή των ζώων, ελαχιστοποιώντας τη χρήση πρόσθετων, εξωτερικών βοηθημάτων και υλικών για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Πιο απλά, η βιολογική αντίληψη για τη γεωργία και κτηνοτροφία σημαίνει «κάντο όπως η φύση, με τα μέσα που παρέχει η φύση». Αυτό μεταφράζεται σε σεβασμό των κύκλων της φύσης, των πόρων του περιβάλλοντος (νερό, αέρας, γη), των αναγκών των ζώων και στην πλήρη αποφυγή χρήσης χημικών βοηθημάτων (συνθετικά λιπάσματα, ορμόνες, εντομοκτόνα/παρασιτοκτόνα, αντιβιοτικών, ακτινοβολίας) και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Ποιά είναι τα οφέλη του βιολογικού γάλακτος αλλά και των βιολογικών τροφών γενικότερα;

Πέρα από τα προφανή οφέλη για το περιβάλλον, η επιλογή βιολογικών προϊόντων στη διατροφή έχει αναγνωριστεί ότι παρέχει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Η πλέον καλά στοιχειοθετημένη ευεργετική επίδραση είναι η σημαντική μειωμένη έκθεση σε παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα. Υπάρχει πληθώρα μελετών που συσχετίζουν τις χημικές αυτές ουσίες με όλους σχεδόν τους τύπους καρκίνου στον ενήλικα. Επιπλέον φαίνεται να υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η συστηματική έκθεση σε παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα προδιαθέτει στην εμφάνιση σοβαρών χρόνιων νοσημάτων όπως αυτοάνοσες παθήσεις (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα), εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος (Parkinson και Alzheimer), σακχαρώδους διαβήτη καθώς και με υπογονιμότητα. Τα παιδιά αποτελούν μια εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού καθώς ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος οργανισμός τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε βλαπτικά ερεθίσματα. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική έκθεση σε παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα σχετίζεται με την εμφάνιση λευχαιμίας, νευροβλαστώματος και όγκων εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή της παιδικής διατροφής από συμβατική σε βιολογική οδηγεί σε σχεδόν πλήρη εξάλειψη των καταλοίπων των παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων από τον οργανισμό τους, όπως αυτά ανιχνεύονται στα ούρα τους. Αυτό έχει αναγνωριστεί πλέον και από επίσημα όργανα όπως η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία η οποία, σε έκθεσή της το 2012, επισημαίνει ότι η βιολογική διατροφή μειώνει σημαντικά την έκθεση των παιδιών σε παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα.

Το δεύτερο αναγνωρισμένο όφελος της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι η εντυπωσιακή μείωση των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά βακτηρίων, γεγονός που οφείλεται στην πλήρη αποφυγή προληπτικής χρήσης αντιβιοτικών. Μελέτες εκτιμούν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν πάνω από 30% μικρότερη πιθανότητα να περιέχουν ανθεκτικά βακτήρια. Και το σημείο αυτό έχει αναγνωριστεί από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, η οποία επισημαίνει ότι αυτή η μείωση έχει το δυναμικό να μειώσει τη συχνότητα ασθενειών που προκαλούνται με ανθεκτικούς μικροοργανισμούς στον άνθρωπο.

Από διατροφικής άποψης έχει φανεί ότι τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν σαφώς καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό προφίλ λιπιδίων. Συγκεκριμένα περιέχουν υψηλότερα, σε σχέση με τα συμβατικά γαλακτοκομικά, ποσά ω-3 λιπαρών οξέων, αυξημένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, έχουν υψηλότερο λόγο ω3/ω6 λιπαρών οξέων και αυξημένη δραστικότητα ενζύμων τα οποία σχετίζονται με τη μετατροπή των κορεσμένων λιπών σε ακόρεστα. Πως μεταφράζονται όλα αυτά; Τα υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών , πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ο υψηλός λόγος ω-3/ω6 είναι αποδεδειγμένα ευεργετικά για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την πρόληψη χρόνιων, εκφυλιστικών νοσημάτων. Πέραν αυτών των πλεονεκτημάτων, τα οργανικά φυτικά προϊόντα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιιοξειδωτικών ουσιών, όπως τα φλαβονοειδή και ιχνοστοιχείων όπως ο φώσφωρος. Ειδικά για τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχει δειχθεί ότι τα παιδιά που σιτίζονται τα 2 πρώτα χρόνια ζωής αποκλειστικά με βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν 32% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν έκζεμα κατά το διάστημα αυτό.

 

Γράφτηκε από: Γιώργος Χουλιάρας
Παιδογαστρεντερολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: georgehouliaras@msn.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.