facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εργαζόμενη μητέρα και συμπεριφορά παιδιού

Ερώτηση από Ιωάννα (22.10.2017)

“Καλησπέρα σας,
ο γιος μας είναι 11 μηνών. Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν εργαζόμουν, ως αποτέλεσμα περούσα όλη μου την ημέρα μαζί του (τα βράδια επίσης κοιμόμασταν μαζί). Παίζουμε, τον ταίζω, πάμε βόλτες, το κάνω μπάνιο, αγκαλιές, φιλιά, τον αγαπώ πολύ! Όταν όμως βλέπει την πεθερά μου, η οποία μένει στον κάτω όροφο και τη βλέπει κάποιες ώρες κάθε μέρα, τρελαίνεται! Τι κάνω λάθος; Επιπλέον, ξεκίνησα να εργάζομαι μακριά από το σπίτι και θα λείπω κάποιες μέρες από το σπίτι. Υπάρχει περίπτωση να χειροτερέψει η κατάσταση;”

Απάντηση από παιδίατρο (25.10.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

η αντίδραση του παιδιού σας είναι φυσιολογική και αναμενόμενη - τα περισσότερα παιδιά έχουν αντίστοιχες συμπεριφορές όταν η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της. Με τον καιρό θα προσαρμοστεί, αρκεί εσείς:

  1. Να διατηρείτε το πρόγραμμά σας όσο γίνεται πιο σταθερό. Ακόμα κι αν λείπετε για κάποιες μέρες από το σπίτι οι μέρες αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές και προβλέψιμες.
  2. Να τού μιλάτε. Παρότι φαντάζομαι το παιδί ακόμα δεν μιλάει, καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε, και όχι μόνο διαισθητικά.
  3. Να έχετε δομημένο αποκλειστικό χρόνο μαζί του, αλλά και αυτό προγραμματισμένα και προβλέψιμα

Το άγχος που εκφράζει το παιδί θα μειωθεί δραματικά με το πέρασμα των εβδομάδων, εφόσον το πρόγραμμά σας (όποιο κι αν είναι αυτό) παραμείνει σταθερό. Αντίθετα, η αβεβαιότητα και οι αλλαγές δεν θα τού επιτρέψουν να προσαρμοστεί. Αυτό είναι τόσο σημαντικό που καμιά φορά λέω (χάριν υπερβολής) πως αν πάντα λείπετε τις Τρίτες για παράδειγμα, και κάποια Τρίτη μπορείτε να είστε εκεί, να μην είστε. Η σταθερότητα στο πρόγραμμα και ο αποκλειστικός αφιερωμένος χρόνος είναι το άλφα και το ωμέγα για την διαχείριση του άγχους στα παιδιά.

Επίσης, φροντίστε να διαχειριστείτε τις δικές σας ενοχές, καθώς η ενοχή είναι ο χειρότερος σύμβουλος γονέων...

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.