facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Εργαζόμενη μητέρα και συμπεριφορά παιδιού
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Εργαζόμενη μητέρα και συμπεριφορά παιδιού

Ερώτηση από Ιωάννα (22.10.2017)

“Καλησπέρα σας,
ο γιος μας είναι 11 μηνών. Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν εργαζόμουν, ως αποτέλεσμα περούσα όλη μου την ημέρα μαζί του (τα βράδια επίσης κοιμόμασταν μαζί). Παίζουμε, τον ταίζω, πάμε βόλτες, το κάνω μπάνιο, αγκαλιές, φιλιά, τον αγαπώ πολύ! Όταν όμως βλέπει την πεθερά μου, η οποία μένει στον κάτω όροφο και τη βλέπει κάποιες ώρες κάθε μέρα, τρελαίνεται! Τι κάνω λάθος; Επιπλέον, ξεκίνησα να εργάζομαι μακριά από το σπίτι και θα λείπω κάποιες μέρες από το σπίτι. Υπάρχει περίπτωση να χειροτερέψει η κατάσταση;”

Απάντηση από παιδίατρο (25.10.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

η αντίδραση του παιδιού σας είναι φυσιολογική και αναμενόμενη - τα περισσότερα παιδιά έχουν αντίστοιχες συμπεριφορές όταν η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της. Με τον καιρό θα προσαρμοστεί, αρκεί εσείς:

  1. Να διατηρείτε το πρόγραμμά σας όσο γίνεται πιο σταθερό. Ακόμα κι αν λείπετε για κάποιες μέρες από το σπίτι οι μέρες αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές και προβλέψιμες.
  2. Να τού μιλάτε. Παρότι φαντάζομαι το παιδί ακόμα δεν μιλάει, καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε, και όχι μόνο διαισθητικά.
  3. Να έχετε δομημένο αποκλειστικό χρόνο μαζί του, αλλά και αυτό προγραμματισμένα και προβλέψιμα

Το άγχος που εκφράζει το παιδί θα μειωθεί δραματικά με το πέρασμα των εβδομάδων, εφόσον το πρόγραμμά σας (όποιο κι αν είναι αυτό) παραμείνει σταθερό. Αντίθετα, η αβεβαιότητα και οι αλλαγές δεν θα τού επιτρέψουν να προσαρμοστεί. Αυτό είναι τόσο σημαντικό που καμιά φορά λέω (χάριν υπερβολής) πως αν πάντα λείπετε τις Τρίτες για παράδειγμα, και κάποια Τρίτη μπορείτε να είστε εκεί, να μην είστε. Η σταθερότητα στο πρόγραμμα και ο αποκλειστικός αφιερωμένος χρόνος είναι το άλφα και το ωμέγα για την διαχείριση του άγχους στα παιδιά.

Επίσης, φροντίστε να διαχειριστείτε τις δικές σας ενοχές, καθώς η ενοχή είναι ο χειρότερος σύμβουλος γονέων...

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.