facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Επιχείλιος έρπης

Ερώτηση από meli(17.6.2019)

“Γειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τον επιχείλιο έρπη. Είμαι λεχώνα και το μωρό μου ειναι 17 ημερών. Δυστυχώς λόγω ότι βγάζω πολύ συχνά έρπη στα χείλη έτσι και τώρα λόγω άγχους και στεναχώριας έβγαλα έρπη. Το πρόλαβα στην αρχή και έβαζα συνέχεια οινόπνευμα και μια αλοιφή που μου πρότεινε δερματολόγος. Θηλάζω το μωρό μου και το φροντίζω μόνη μου γιατί δυστυχώς δουλεύουν όλοι οι δικοί μου και είμαι πολλές ώρες μόνη μου μαζί του. Αυτές τις μέρες φοράω μάσκα για να το προστατέψω, ανησυχώ επειδή φιλούσα το μωρό μου αν τυχόν το κόλλησα. Πως μπορώ να το καταλάβω αν έγινε κάτι; Αμέσως μόλις το κατάλαβα για τον έρπη πήρα τα παραπάνω μέτρα. Τι πρέπει να προσέξω για να μην κολλήσω το μωρό μου τώρα ή στο μέλλον; Έχει επιπτώσεις στην υγεία του; Ευχαριστώ”

Απάντηση από παιδίατρο (21.6.2019)

“Αγαπητή μητέρα,

τα μέτρα που πέρνετε είναι ό,τι περισσότερο μπορείτε να κάνετε - δηλαδή δεν φιλάτε το παιδί, βάζετε το κατάλληλο φάρμακο τοπικά και... η μάσκα δεν ξέρω αν απαιτείται ή σε τι βαθμό προστατεύει, πάντως κακό δεν νομίζω να κάνει.

Απο την άλλη οφείλετε να γνωρίζετε οτι ο έρπης μεταδίδεται (πολύ λιγότερο βέβαια) ακόμα και όταν δεν είναι ορατός, συνεπώς ο κίνδυνος υπάρχει πάντα. Ασφαλώς η μετάδοση συμβαίνει κυρίως απο ενεργές βλάβες.

Ο έρπης στα νεογνά μπορεί να είναι επικίνδυνος και πολύ καλά κάνετε και προστατεύετε το μωρό σας. Απο εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Αν δείτε κάποια βλάβη ή αν το παιδί σας έχει πυρετό ή οτιδήποτε σάς ανησυχήσει θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας, υπενθυμίζοντας πάντα στον γιατρό που εξετάζει το παιδί οτι πάσχετε απο έρπη.

Παρόλ' αυτά, ο επιχείλιος έρπης είναι μια εξαιρετικά συχνή νόσος, αντίθετα με την ερπητική νόσο στα νεογνά που είναι μάλλον σπάνια. Θα έλεγα να μην φοβάστε, να παίρνετε τα μέτρα σας, και αν δείτε κάτι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.