facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Επαναλαμβανόμενο ξύπνημα μέσα στη νύχτα

Ερώτηση από Dena (13.04.2020)

Αγαπητέ Δρ. Ρενιέρη,

Είχα ξαναζητήσει την συμβουλή σας για το μωρό μου το οποίο τώρα είναι 8 μηνών και εξακολουθεί να ξυπνά τις νύχτες κάθε μία-δυο ώρες. (Μωρό υγιές που θηλάζει.) Εδώ και ένα μήνα κάναμε τις εξής αλλαγές:
1. Την βάλαμε να κοιμάται στο δικό της δωμάτιο, πιστεύοντας πως αυτό θα βελτιώσει την κατάσταση του επαναλαμβανόμενου ξυπνήματος (Πιστεύω πως ο λόγος που ξυπνά είναι η ανασφάλεια, επειδή θέλει να μας νιώθει συνέχεια δίπλα της).
2. Κόψαμε τον θηλασμό τη νύχτα. Θηλασμό μόνο για να κοιμηθεί (γύρω στις 19:00).
3. Όταν ξυπνά πηγαίνει στο δωμάτιο ο πατέρας της και προσπαθεί να την καθησυχάσει. Συνήθως κλαίει πολύ και πάντα καταλήγει να αποκοιμάται πάνω του και έπειτα την βάζει στο κρεβάτι της. Θηλασμό μόνο εάν κλαίει τραγικά και δεν ησυχάζει με τίποτα. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1. Είμαστε σε καλό δρόμο με τις αλλαγές που κάναμε;
2. Είναι εντάξει ο θηλασμός τις ώρες που κλαίει απαρηγόρητα ή μήπως αυτό τα «χαλάει» όλα και κάνουμε μια τρύπα στο νερό;
3. Γύρω στις 05:30 ξυπνά, και επειδή όπως είναι λογικό εγώ νυστάζω, ο άντρας μου την φέρνει στο δωμάτιο μας και εγώ την θηλάζω (παίρνει δηλαδή το πρώτο γάλα της ημέρας) ξαπλωμένη και ξανακοιμόμαστε και οι 2 μέχρι τις 06:30 που ξυπνάμε και σηκωνόμαστε. Κατά πόσο αυτό είναι λάθος; Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ακόμη δεν έχουμε δει σημάδια βελτίωσης; Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμβουλή σας.

Απάντηση από παιδίατρο (14.04.2020)

 

Αγαπητή μητέρα,

οι συμβουλές που μπορώ να σάς δώσω εδώ (ή που σάς έδωσα στο παρελθόν) είναι μόνο γενικές. Καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για ειδικότερα προβλήματα.

Παρόλ' αυτά, από όσα μού λέτε, πράγματι γίνονται ακόμα αρκετά πράγματα λάθος. Για να σάς πω όμως τι και πώς, θα έπρεπε να γνωρίζω το παιδί, το βάρος του, την ως τώρα ανάπτυξή του, τα γεύματά του (τι, πώς, πού), και πάνω απο όλα να έχω γνωρίσει εσάς και τον μπαμπά. Στο θέμα του ύπνου πολύ σπάνια το πρόβλημα είναι το παιδί.

Για όσα μού αναφέρετε όμως:

1. Παρότι προσωπικά δεν διαφωνώ με το να πάει το παιδί στο δωμάτιό του, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πλέον λέει τους πρώτους 12 μήνες να είναι σε δική του επιφάνεια, αλλά στο δωμάτιο των γονιών.

2. Αν κάνετε πολλές αλλαγές μαζί δεν θα δείτε βελτιώση, αλλά επιδείνωση. Οι αλλαγές γίνονται μία-μία με αρκετές εβδομάδες ανάμεσά τους.

3. Βήματα μπρος-πίσω είναι πολύ χειρότερα απο κανένα βήμα μπροστά. Όταν βάζετε μπροστά μια στρατηγική δεν πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να την πάρετε πίσω. Άρα:
α) Αν κόψατε τον θηλασμό την νύχτα, το παιδί δεν πρέπει να θηλάζει την νύχτα. Ποτέ. Για κανέναν λόγο.
β) Αν αποφασίσατε να κοιμάται στο δωμάτιό της, θα πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιό της. Πάντα. Μόνο. Αν πρέπει να είναι κάποιος εκεί, θα κοιμηθεί ο γονιός εκεί, κι όχι το παιδί στο δικό σας δωμάτιο.

Σύντομα μπαίνετε σε φάση άγχους αποχωρισμού και δεν θα μπορείτε να κάνετε και πολλά. Φοβάμαι πως λόγω καθυστέρησης στην λήψη... "μέτρων", θα αργήσετε να κοιμηθείτε ήρεμα (υποθέτω μετά τους 15 μήνες). Αυτό δεν σημαίνει οτι σταματάτε την προσπάθεια, αλλά σίγουρα μην περιμένετε θαύματα.

Να ξέρετε πως όλα αυτά σάς τα λέω με αγάπη και δεν σάς κάνω παρατήρηση. Αλλά αν με ρωτάτε αν τα κάνετε σωστά, φοβάμαι πως όχι. Και δεν φταίτε εσείς. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει κάποιος να σάς πει απο πολύ νωρίς (3-4 μήνα) ώστε να ετοιμάζετε σταδιακά το έδαφος για το παιδί, να μπουν τα στερεά στους 6 μήνες ώστε να κοπούν λίγο-λίγο τα βραδινά γεύματα, για να φτάσετε τελικά στους 9-10 μήνες με ένα μωρό που (κατά κανόνα) κοιμάται. Αυτό το "μωρό που κοιμάται" για λίγους μήνες (9-15 μηνών) θα είναι λίγο πιο ανήσυχο, και θα επιστρέψει στον ήρεμο ύπνο στους 15 μήνες περίπου. Αν πάλι δεν κάνουμε τα πράγματα απο νωρίς, τα γεύματα είναι τοποθετημένα λάθος, ή κάνουμε ξαφνικά πολλές αλλαγές στους 7-8-9 μήνες, είναι μάλλον λογικό πως δεν θα έχουμε σπουδαία αποτελέσματα (το πιθανότερο).

Ξαναλέω, δεν πιστεύω πως φταίτε εσείς, αλλά δυστυχώς η ηλικία του παιδιού τώρα είναι τέτοια που η αλλαγή που ήθελε πριν 4 μήνες 2-3 εβδομάδες για να πιάσει, τώρα θα θέλει 1-2 μήνες. Οπότε ναι, κάντε τις αλλαγές, αλλά μία-μία και με ΠΟΛΥ μεγάλη υπομονή (6-8 εβδομάδες για κάθε αλλαγή). Και σημειώστε: ο χρόνος αυτός μηδενίζει κάθε φορά που "σπάτε" την αλλαγή.

Κουράγιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα φτιάξουν τα πράγματα.


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.