facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εξετάσεις αίματος

Ερώτηση από Didi (17.03.2020)

Καλησπέρα γιατρέ,

Έχω ένα μωράκι 2,5 μηνών θηλάζω αποκλειστικά και ο παιδίατρος μας είναι πολύ ευχαριστημένος από την ανάπτυξη του. Όλα καλά μέχρι την στιγμή που κάναμε εξετάσεις αίματος. Να επισημάνω ότι οι εξετάσεις έγιναν ουσιαστικά χωρίς λόγο. Απλά ο παιδίατρος βλέποντας το βιβλιάριο του μωρού είπε ότι δεν εξετάστηκε το μωρό για θυροειδή όταν γεννήθηκε και καλό θα ήταν να κάνουμε μια εξέταση να ξέρουμε τι μας γίνεται. Mε ρώτησε λοιπόν αν θέλω να μου γράψει και άλλες εξετάσεις π.χ. φερριτίνη (μιας και θηλάζουμε αποκλειστικά) και είπα ότι αφού θα του πάρουν αίμα γιατί να μην έχουμε μια γενική εικόνα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά εκτός από τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης. Με την ολική 2.00 και την άμεση 1.00. Αυτά τα αποτελέσματα ανησύχησαν τον παιδίατρο οπότε μας ζήτησε να κάνουμε συμπληρωματικές αίματος, γενική και καλλιέργεια ούρων καθώς και υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας. Όλα βγήκαν καλά. Παρόλα αυτά μας είπε να επαναλάβουμε την εξέταση αίματος άμεσα για να τσεκάρουμε πάλι την χολερυθρίνη. Πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να βάλουμε πάλι σε αυτήν την διαδικασία το μωρό; Ειδικά τώρα που αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω του ιού; Εάν ήταν κάτι ανησυχητικό δεν θα φαινόταν στον υπέρηχο η στην καλλιέργεια ούρων; Φυσικά και θέλουμε το καλύτερο για το μωρό μας απλά ( χωρίς να είμαστε εμείς οι επιστήμονες ) μας φαίνεται λίγο υπερβολικό αυτό. Εννοείται και να κάνουμε τις εξετάσεις αρκεί να χρειάζεται να τις κάνουμε και όχι επειδή ο παιδίατρος μας είναι υπερβολικός γιατί κάπου αυτό τρελαίνει και εμάς.

Απάντηση από παιδίατρο (18.03.2020)

Αγαπητή μητέρα,

το μόνο λάθος εδώ είναι οτι έγιναν εξετάσεις που δεν χρειάζονταν "επειδή θα παίρναμε αίμα έτσι κι αλλιώς". Οι εξετάσεις ερμηνεύονται ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ σε δύο πλαίσια: είτε επί συμπτωμάτων, είτε επί ενδεδειγμένου screening (π.χ. έλεγχος θυρεοειδούς, που αναφέρατε κιόλας, γίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ απο τον νόμο σε ΟΛΑ τα νεογέννητα, σε ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου, μέσω τις κάρτα Guthrie, η οποία αποστέλλεται στο ειδικό κέντρο, κι αν είναι όλα φυσιολογικά, δεν ακούτε νέα τους, αλλιώς σάς στέλνουν ένα γράμμα το οποίο ζητάει να επαναλάβετε την εξέταση). Άρα, για να έρθω στο ερώτημά σας, δίνω απειροελάχιστες πιθανότητες να μην έγινε έλεγχος θυρεοειδούς όταν το μωρό σας γεννήθηκε (επαναλαμβάνω, είναι παράνομο).

Στην ιατρική δυστυχώς συχνά το ένα "λάθος" (εξετάσεις χωρίς ένδειξη) μάς υποχρεώνει σε επιπλέον εξετάσεις. Για παράδειγμα μού έχει τύχει απο λανθασμένο κλικ στη συνταγογράφηση να κάνει παιδί εξέταση που δεν χρειαζόταν, να βγει κάπως προβληματική, και να χρειαστεί να γίνει επανάληψη (της εξέτασης που κατά λάθος έγινε), για να δούμε οτι έγινε και πάλι φυσιολογική.

Συνεπώς, οι εξετάσεις, τώρα που έγιναν, θα πρέπει να επαναληφθούν όπως σάς είπε ο παιδίατρός σας, προκειμένου να δείτε φυσιολογικές τιμές. Κατ' εξαίρεση θα ήμουν πιο δεκτικός στην αναβολή του ελέγχου της χολερυθρίνης λόγω του αποκλειστικού θηλασμού, δεδομένου οτι ο υπόλοιπος έλεγχος είναι καλός. Παρόλ' αυτά, όπως λέω πάντα, η απόφαση μένει με τον γιατρό που έχει την ευθύνη του ασθενούς, και αυτός είναι ο παιδίατρός σας. Το να νιώθετε ασφάλεια με τις αποφάσεις του είναι θεμελιώδες της καλής σας σχέσης. Μιλήστε ανοιχτά μαζί του/της, και είτε ξεκαθαρίστε το τοπίο, είτε μετακινήστε την συνεργασία σας. Η απλή και ειλικρινής επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα για την καλή υγεία του παιδιού σας.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.