facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εμβόλιο SYNAGIS. Τι παρενέργειες μπορεί να φέρει;

Ερώτηση από Αγνή (28.11.2014)

"Καλησπέρα γιατρέ. Γέννησα στις 24/05 ένα αγοράκι στις 33 και 4 εβδομάδες και βάρος 1790 γραμ. Δεν είχαμε ευτυχώς κανένα πρόβλημα με τα πνευμονάκια του μιας και είχαμε προλάβει να κάνουμε τις ενέσεις κορτιζόνης. Η ερώτησή μου αφορά το SYNAGIS. Διάβασα διάφορα άρθρα σε ξένα sites τα οποία με φόβισαν ως προς το τι είναι αυτό το εμβόλιο και τι παρενέργειες μπορεί να φέρει. Μήπως μπορείτε σας παρακαλώ να με κατατοπίσετε σχετικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων."

Απάντηση από παιδίατρο (29.11.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2014, αρκετά παιδιά που παλαιότερα θα λάμβαναν Synagis, πλέον δεν έχουν αυτό που ονομάζουμε "απόλυτη ένδειξη". Εφόσον το παιδί σας είναι απόλυτα υγιές, δεν έχει κάποια συγγενή ανωμαλία ή σ. Down, δεν έχει κάποια ανοσοανεπάρκεια, Chronic Lung Disease (νόσος που οφείλεται στην επί μακρόν χορήγηση οξυγόνου σε πολύ μικρά βρέφη κλπ), και γεννήθηκε μεγαλύτερο των 29 εβδομάδων (όπως το παιδί σας), δεν υπάρχει ένδειξη να λάβει Synagis.

Ενημερωτικά για εσάς, το Synagis δεν αποτελεί εμβόλιο με την κλασική έννοια των εμβολιασμών, αλλά ενδομυϊκώς χορηγούμενα ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ έναντι του ιού RSV, ο οποίος αποτελεί την συχνότερη αιτία βρογχιολίτιδας στα μικρά παιδιά. Μιας και δεν προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό (τα χορηγούμε εμείς έτοιμα), η διάρκεια ζωής του είναι σχετικά μικρή, και κατά συνέπεια χορηγείται μηνιαίως για την περίοδο έξαρσης του RSV (από Νοέμβρη δηλαδή, συνήθως). Αν θα θέλατε να το παρομοιάσετε με κάτι αντίστοιχο, αυτό θα ήταν ο αντιτετανικός ορός (έτοιμα αντισώματα δηλαδή).

Όπως έγραψα παραπάνω, εκτός αν υπάρχει κάτι στο ιστορικό του παιδιού που δεν μού αναφέρετε, δεν χρειάζεται να λάβει Synagis, τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κριτήρια της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Παρόλ' αυτά, αν ο παιδίατρός σας κρίνει εντελώς απαραίτητο να λάβει το παιδί το σκεύασμα (ξαναλέω, δεν είναι εμβόλιο), τότε θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του όλες τις ανησυχίες σας, κι εκείνος θα σάς μιλήσει διεξοδικά για πιθανές παρενέργειες και οφέλη από την χορήγηση. Αν με ρωτάτε αν θα το πρότεινα σε ένα υγιές πρόωρο μεγαλύτερο των 29 εβδομάδων, θα σάς πω πως εξαρτάται από το ιστορικό του παιδιού, αν το βάρος του ήταν πάνω ή κάτω από 1500 γραμμάρια, πόσο καιρό πέρασε στην μονάδα νεογνών και πόσο καιρό πήρε οξυγόνο, αν διασωληνώθηκε, καθώς και σε πόσο στενή επαφή με άλλα παιδιά θα βρεθεί την περίοδο έξαρσης του RSV. Δηλαδή, αν μού λέγατε πως έχετε άλλα 3 παιδιά, το ένα είναι 14 μηνών, και το άλλο πάει βρεφονηπιακό σταθμό, και πως όλα έπαθαν βρογχιολίτιδες στο παρελθόν, μπορεί να πρότεινα να το δώσετε στο νεογέννητο, παρότι δεν πληροί τα κριτήρια. Τα guidelines είναι εκεί για να βοηθούν τους γιατρούς να πάρουν αποφάσεις, αλλά οι αποφάσεις αυτές εξατομικεύονται ανά ασθενή, και ανά περίσταση.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Π. Ρενιέρης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.