facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εμβόλιο Φυματίωσης

Ερώτηση από eleni310876 (31.1.2015)

"Καλησπέρα σας, θα ήθελα την βοήθειά σας. Από το σχολείο της κόρης μου, που είναι 6 χρονών πήραμε ένα ενημερωτικό έντυπο ότι θα έρθουν στο σχολείο να τους κάνουν την Τρίτη 3/2/15 το Μαντού και αν θέλουμε να υπογράψουμε και στις 5/2/15 να κάνουμε και το εμβόλιο της Φυματίωσης. Ποιά είναι η γνώμη σας, να το κάνουμε ή όχι... Φυσικά και η τελική απόφαση θα είναι δική μας, αλλά θα ήθελα και την δική σας ιατρική γνώμη"

Απάντηση από παιδίατρο (5.2.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

το BCG στο οποίο αναφέρεστε παραμένει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ως προτεινόμενο εμβόλιο στην ηλικία των 4-6 ετών στα παιδιά που δεν έχουν ένδειξη ανοσοποίησης (γι' αυτό γίνεται πρώτα η Mantoux - αν η Mantoux είναι θετική, τότε δεν χρειάζεται να γίνει το εμβόλιο, και πρέπει να ακολουθηθούν άλλα βήματα).

Οι άνθρωποι που φτιάχνουν το πρόγραμμα είναι μακράν ειδικότεροι από εμένα στο θέμα αυτό, συνεπώς δεν μπορώ να πω πως "δεν πρέπει να το κάνετε". Η αλήθεια είναι όμως πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο σε περιοχές του κόσμου με αυξημένη επίπτωση φυματίωσης (όπως η Αφρική), ενώ είναι αναγκαίο σε άτομα υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στο να προστατεύει από την φυματιώδη μηνιγγίτιδα, μια επιπλοκή που βλέπουμε πράγματι συχνότερα σε παιδιά, παρά σε ενήλικες.

Με βάση τα παραπάνω, και δεδομένου πως λόγω της αυξημένης μετανάστευσης από περιοχές που η φυματίωση είναι πολύ συχνή, σάς προτείνω να ακολουθήσετε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Τέλος σάς παραπέμπω στα γραφόμενα του καθ. κ. Παναγιώτη Σπυρίδη (θα βρείτε πολλά online) ο οποίος είναι ειδικός στην φυματίωση."

Με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.